Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Van értelme még hinni Istenben?

Van értelme még hinni Istenben?

Figyelt kérdés
Vagy a mai világban ez már botorságnak számít?

2012. júl. 20. 11:14
1 2
 11/15 2xSü ***** válasza:

Hova tettem volna fel? Attól függ, hogy kiknek a véleményére vagyok kíváncsi. Én pl. informatikus vagyok. Egy informatikus ha válaszadással akarja eltölteni az idejét, akkor rendszerint az informatika témakörben válaszolgat, és ritkán ad mondjuk gyereknevelési tanácsokat. Persze az embernek ugye több érdeklődési köre lehet, de tény, hogy az Tudományok kategóriában inkább olyan emberek fognak válaszolni, akik ehhez jobban értenek. A Vallás kategóriában meg inkább olyan emberek fognak válaszolni, akik vallási kérdésekben tájékozottabbak.

Persze mindkettőben elfér a kérdés. Itt inkább azt nem értem, hogy ha már egy adott kategóriában egyszer valaki feltett egy kérdést, akkor ugyanabban a kategóriában miért teszi fel újra. (Ez maximum akkor érthető, ha a moderátorok valamilyen ok miatt átsorolják a kérdést.)

A másik oldalról egyik kategóriába se való, hiszen ez nem Természettudományos kérdés. Természettudományos kérdés pl. az, hogy milyen sebességgel esik le egy esőcsepp, vagy miből lehet x anyagot előállítani. Vallási kérdés meg az, hogy hány arkangyal van a Bibliában, vagy hogy hogyan keresztelkedhet meg valaki.

A kérdés mindkét kategóriára nézve kicsit metakérdés, azaz felette áll mindkettőnek. Én leginkább amúgy a Tudományok > Társadalomtudományok és bölcsészet kategóriába tettem volna, vagy az Egyéb kategóriába, ha különösképpen nem valamelyik fél – keresztény vagy materialista – véleményére lettem volna kíváncsi.

De ha így akartad, ebbe a kategóriába is jó, csak ez erősen torzítja az ide írt véleményeket, teljesen érthető okokból.

2012. júl. 20. 23:08
 12/15 A kérdező kommentje:
Értem,és köszi!
2012. júl. 20. 23:31
 13/15 KMJ válasza:
30%
Csak az tud Istenben hinni aki szeret, ez a világ azért nem szereti Istent mert eltorzította, és amúgy sem szeret szeretni.
2012. júl. 21. 10:49
 14/15 2xSü ***** válasza:
100%

#13: Nem csak az tud hinni Istenben, aki szeret. Úgy is hiheti valaki Isten létezését, hogy pl. fél tőle. Amúgy szeretni mindenki szeret valamit vagy valakit. Ez kb. egyenértékű azzal, hogy azt mondod: Csak az tud hinni Istenben, akinek tömege van. :-)

„ez a világ azért nem szereti Istent mert eltorzította”

A világ nem ember. Az egyes emberek különbözően viszonyulnak Istenhez:

- Van, aki szereti és hisz benne.

- Van, aki nem szereti, de hisz a létezésében.

- Van, aki meg nem hisz benne, de ha létezne, akkor szeretné. Úgy véli, hogy Isten nem létezik, de milyen jó lenne, ha mégis létezne.

- Van, aki meg nem hisz benne, és nem is szeretné, ha létezne.

Én pl. nem hiszek a Bibliában leírt Istenben. Szeretem az embereket, szeretem a természetet, a világot. Hogy úgy mondjam: „szeretek szeretni”. Istent is szeretném, csak nem hiszem, hogy létezik. Hasonlóan ahhoz, hogy Gandalfot is szeretem a Gyűrűk urában, de nem hiszem, hogy létezik. Szerintem mindaz, amit Jézus az emberről tanított az igenis követendő. De azt nem hiszem, hogy Jézus Isten fia lett volna, vagy azt sem tartom biztosnak, hogy a neki tulajdonított mondatokat valóban elmondta, vagy úgy mondta el, vagy nem más mondta. A hitnek és a szeretetnek nincs köze egymáshoz, ha a hitet úgy vesszük, mint valamit létezőnek elfogadni. Pl. minden keresztény egyben hisz abban is, hogy Lucifer létezik, mégsem szeretik.

Ha hitet, abban az értelemben vesszük, hogy „bízni valamiben, rajongani valamiért”, akkor valóban igaz, hogy aki hisz valamiben, az elfogadja helyesnek, magáénak érzi az adott dolgot, így óhatatlanul szereti is, de minimum kedveli. De azt hiszem az Istenben való hit kérdéskörénél inkább a hitnek azon értelmezése a fajsúlyosabb, hogy elfogadod-e létezőnek, valósnak Istent.

2012. júl. 21. 11:54
 15/15 anonim válasza:

Szerintem nincs olyan, hogy van e értelme hinni vmiben. Vagy hiszel vagy nem. A hitnek nem mindig van értelme.

Sokan megkérdőjelezik Isten létzését, még az olyanok is, akik elméletileg hisznek benne. ÉN semmivel sem fogom tudni bizonyítani a létezését neked. Az Ő létezését meg kell tapasztalni.

Egyébként a mai világban is nagyon SOKAN hisznek benne.

2012. aug. 8. 13:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!