Az ecet és a sütőpor káros?
Először is nem tudtam hova sorolhatnám be ezt a kérdést,szóval bocs ha nem ide kellett volna!
A kérdésem a következő: Mamám azt vallja,hogy a sütőportól meghalnak a hangyák,ezért ahol lát hangyákat a lakásban oda sütőport szokott szórni.Szerintem ezzel semmit nem ér el,de makacs és szerinte jó.Na de ebbe most ne menjünk bele...
Papám pedig ecetet szokott rájuk önteni és nem egyszer előfordult már,hogy a sütőporra öntötte.
Az érdekel,hogy ennek a kettőnek a keverékéből felszabadul-e valami káros gáz?
Lehet,hogy most jó nagy hülyeséget kérdeztem,de nem igazán értek a kémiához.Szóval a hogy lehetsz ilyen hülye és a hasonló kérdéseket ha lehet akkor hanyagoljuk!
Köszönöm előre is!
A sütőpor egyik fő összetevője a Nátrium-hidrogénkarbonát, azaz NaHCO3,ami egy lúgosan hidrolizáló só; míg az ecet egy szerves sav: CH3-COOH.
A kettő reakciója során az erősebb sav kiszorítja a gyengébbet a sójából, és szénsav, azaz H2CO3 szabadul fel, ami bomlik egyből szén-dioxidra és vízre. A szénsavas ásványvizekben a szénsav is elbomlik vízre és CO2-re, emiatt ad ki sziszegő hangot, akkor távozik palackban lévő fölös gáz. Tehát nem mérgező, nem kell félni.
(Szabad megkérdezni, hogy ugye még nem volt kémiád ezek szerint? Ott lesz majd szó róla :) )
volt kémiám,de az általános iskola régen volt.szakközépben pedig nagyjából semmit nem csináltunk kémiaórán.
köszönöm a gyors választ!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!