Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Valaki írja már le nekem,...

Valaki írja már le nekem, hogy valamilyen gyümölcsből hogyan készül az ecet. Kémiai folyamattal?

Figyelt kérdés
2012. máj. 21. 14:56
 1/3 anonim ***** válasza:

Az almaecet előállítása


Az almaecet alapja az almamust, vagyis almalé, melyben alkohol képződött. Minél magasabb az alma cukortartalma, annál nagyobb lesz a must alkoholtartalma, és annál könnyebben képződik végül az ecetsav. Legjobb, ha kis méretű, jóízű almákat választunk, és egészben tesszük be őket a mustprésbe. Ha csak hulladékból, tehát almahéjból, csutkából készül a must, gyengébb lesz a minősége. Sokszor élesztőt is adnak a musthoz, hogy fokozzák az alkoholképződést.


Később pedig, speciális ecetsav-baktériumokkal “oltják be” a mustot, hogy gyorsítsák az ecetsavképződést.


Részleteiben persze minden ecetkészítő más-más módon jár el. Vannak, akik évekig fahordókban “érlelt” almabort 71használnak alapul, amit aztán üvegballonokban erjesztenek speciális ecetsav-baktériumok hozzáadásával. Mások az úgynevezett Orléans-eljárást alkalmazzák, melyet felszíni erjesztési folyamatnak is neveznek. A franciaországi Orléans városában már a 14. században készítettek ecetet ezzel az eljárással, a 17. századból való feljegyzések pedig, azt bizonyítják, hogy ez volt a legrégibb ipari gyártás. Az eljárás során a lefektetett diófahordókat körülbelül félig megtöltik almamusttal, majd hozzáadnak némi ecetet a baktériumflóra megteremtéséhez. Az erjedéshez szükséges levegő a hordók felső részébe fúrt lyukakon áramlik be.


Ha megérett a hordókban az ecet, időről időre lecsapolnak belőle egy keveset, és mindig friss mustot töltenek hozzá, amíg csak ki nem kell tisztítani a hordókat. A kész ecetet aztán másik hordóba töltik, s ott tárolják egy ideig, hogy kifinomultabb aromát nyerjenek.

2012. máj. 21. 15:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:

Szóval, a gyümölcsökben glükóz és fruktóz van, amelyek ugye, egyszerű cukrok. Az alábbi linken feltöltöttem a reakciót ábrázoló képe png. formátumban.


[link]


Glükózt vettem alapul, ebből a zimáz nevű enzim hatására etanol (alkohol) képződik, amely a levegőben lévő oxigénnel enzim(ek) jelenlétében reagá (oxidálódik) és acetaldehid képződik. Az acetaldehid a levegő oxigénjének hatására tovább oxidálódik enzimatikusan (de anélkül is elég gyorsan) ecetsavvá.

2012. máj. 29. 22:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:
Elfelejtettem leírni, hogy az etanol képződésekor szén-dioxid is felszabadul... A reakciósémát ChemSketch programmal szerkesztettem.
2012. máj. 29. 22:41
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!