Ha a Nap eléri a vörösóriás állapotát az hogyan fog látszódni a földről és mi lessz tapasztalható?
És miért is?
A Nap elkezdi égetni a maradék energiát, és vörös óriás állapotába már csak egy nagy lufi lesz, ami a végén le is ereszt, mikor elégette amit csak tudott. Szerintem, ez így logikus is. Vagy csak nekem?
Most nagy a tömege, de amikor felhasználja a tartalékait, akkor ergo nem lesz nagy a tömege, hiába növekszik mérete sokszorosára. De lehet félre hallottam és olvastam.
Nos, az az igazság, hogy kb 5 milliárd évünk van addig, amíg a nap vörös óriás lesz.
Ez alatt az 5M év alatt el fogja veszíteni a mai tömegének nagyjából 30%-át a napszél miatt.
Kevesebb tömeg = kisebb gravitációs vonzás, tehát a Föld szépen lassan kintebbi pályára fog állni, de a mai számítások szerint ez nem fogja megmenteni attól, hogy a vörös óriássá változó nap bekebelezze.
Még ha meg is mentené, a Földön már nem lenne élet, ugyanis rég elpárolgott volna minden víz a bolygónkról és a légkör jó részét is elvesztettük volna.
A nap az üzemanyagának égetése során veszít ugyan a tömegéből (a fúziós atommagok átalakulása során fellépő tömegdefektus miatt), de sokkal kevesebbet, mint pl. a napszelek során, amik most is dúlnak a felszínén. Ekkor a Nap anyagának egy része elhagyja a csillag felszínét, picit mint amikor a kuktából kicsap a gőz. Szóval ez a lufi elmélet nem nagyon állja meg a helyét.
Ha egy hasáb fát elégetsz egy zárt, a külvilágtól elszigetelt tartályban, nem változik meg a tartály tömege.
A Nap nem veszít olyan sokat a tömegéből, mint gondolnád.
Az meg, hogy felfúvódik, ebben semmit nem számít: ritkább lesz az anyaga, de ugyanúgy vonz majd, mert minden anyag ottmarad.
A Föld szépen el fog tűnni a Nap lángkoronájában. Még ha a helyén is marad - sok élet nem marad rajta.
Újabb százezer év múlva, mikor majd a Nap összeesik - jó esetben egy csontig lepusztított, kiégett bolygó marad ott. A Vénuszból még ennyi sem. A Mars úgy fog kinézni, mint ma a Merkur világos oldala. Élet addig a Jupiter holdjain lehet... azt nem zavarja meg nagyon a tízezerszeresére kifényesedett Nap.
Mondjuk más kérdés, hogy akkorra az emberiség ha nem népesíti be a fél Galaxist - akkor meg is érdemli ezt a sorsot. Ugyanis utána a Napnak a Földről nagyjából annyi fénye lesz, mint egy kisebbfajta hamvadó tábortűznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!