Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha a Nap eléri a vörösóriás...

Ha a Nap eléri a vörösóriás állapotát az hogyan fog látszódni a földről és mi lessz tapasztalható?

Figyelt kérdés
2009. júl. 12. 16:03
 1/10 anonim ***** válasza:
92%
Akkor már nem lesz Föld...
2009. júl. 12. 16:17
 2/10 anonim ***** válasza:
93%
Hát már jóval előtte, valszeg felperzselnek mindent a földön a napkitörések, egy ez. K*rva meleg lesz :D, kettő ez. Akkor már nem élnek emberek a földön, hanem valahol máshol folytatják tovább az életet. Biztos szép látvány lehet, ahogy elégeti a légkört is, és vörösre festi az égboltot. De ahogy hallottam, mivel felfújódik a nap, így elveszti azt a gravitációs vonzását, így a föld szépen más pályára áll, és így nem nyeli el majd. De ez sok sok sok sok év múlva következik be. :)
2009. júl. 12. 16:21
 3/10 anonim ***** válasza:
33%
"mivel felfújódik a nap, így elveszti azt a gravitációs vonzását" szerintem kerüld azokat a helyeket ahol ilyeneket hallani.
2009. júl. 12. 17:26
 4/10 anonim ***** válasza:
95%

És miért is?

A Nap elkezdi égetni a maradék energiát, és vörös óriás állapotába már csak egy nagy lufi lesz, ami a végén le is ereszt, mikor elégette amit csak tudott. Szerintem, ez így logikus is. Vagy csak nekem?

Most nagy a tömege, de amikor felhasználja a tartalékait, akkor ergo nem lesz nagy a tömege, hiába növekszik mérete sokszorosára. De lehet félre hallottam és olvastam.

2009. júl. 12. 18:09
 5/10 anonim ***** válasza:
73%
De tévedni emberi dolog, így én is tévedhetek. :)
2009. júl. 12. 18:17
 6/10 anonim ***** válasza:
54%
A Föld a keringése során lassan közeledik a Nap felé. Egyszer majd nagyon soká belezuhan. Ezt azonban az emberiség nem fogja megérni, ugyanis az ember jelenléte ezen a bolygón csak egy villanás a galaktikus időszámításhoz képest. Tehát nem lesz, aki megtapasztalja a vörös óriást, hacsak addig fel nem tűnik egy új teremtmény!
2009. júl. 12. 18:30
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Nos, az az igazság, hogy kb 5 milliárd évünk van addig, amíg a nap vörös óriás lesz.

Ez alatt az 5M év alatt el fogja veszíteni a mai tömegének nagyjából 30%-át a napszél miatt.

Kevesebb tömeg = kisebb gravitációs vonzás, tehát a Föld szépen lassan kintebbi pályára fog állni, de a mai számítások szerint ez nem fogja megmenteni attól, hogy a vörös óriássá változó nap bekebelezze.

Még ha meg is mentené, a Földön már nem lenne élet, ugyanis rég elpárolgott volna minden víz a bolygónkról és a légkör jó részét is elvesztettük volna.

2009. júl. 12. 18:34
 8/10 anonim ***** válasza:
95%

A nap az üzemanyagának égetése során veszít ugyan a tömegéből (a fúziós atommagok átalakulása során fellépő tömegdefektus miatt), de sokkal kevesebbet, mint pl. a napszelek során, amik most is dúlnak a felszínén. Ekkor a Nap anyagának egy része elhagyja a csillag felszínét, picit mint amikor a kuktából kicsap a gőz. Szóval ez a lufi elmélet nem nagyon állja meg a helyét.

Ha egy hasáb fát elégetsz egy zárt, a külvilágtól elszigetelt tartályban, nem változik meg a tartály tömege.

2009. júl. 12. 19:46
 9/10 anonim ***** válasza:
92%

A Nap nem veszít olyan sokat a tömegéből, mint gondolnád.

Az meg, hogy felfúvódik, ebben semmit nem számít: ritkább lesz az anyaga, de ugyanúgy vonz majd, mert minden anyag ottmarad.

A Föld szépen el fog tűnni a Nap lángkoronájában. Még ha a helyén is marad - sok élet nem marad rajta.

Újabb százezer év múlva, mikor majd a Nap összeesik - jó esetben egy csontig lepusztított, kiégett bolygó marad ott. A Vénuszból még ennyi sem. A Mars úgy fog kinézni, mint ma a Merkur világos oldala. Élet addig a Jupiter holdjain lehet... azt nem zavarja meg nagyon a tízezerszeresére kifényesedett Nap.

Mondjuk más kérdés, hogy akkorra az emberiség ha nem népesíti be a fél Galaxist - akkor meg is érdemli ezt a sorsot. Ugyanis utána a Napnak a Földről nagyjából annyi fénye lesz, mint egy kisebbfajta hamvadó tábortűznek.

2009. júl. 12. 22:33
 10/10 anonim ***** válasza:
A Nap, amikor vörös óriás lesz, nem fogjuk látni a Földrűl, mert miután elnyeli a Merkúrt és a Vénusz, a Föld olyan lepusztult lesz, mint most a Merkúr, és így minden élet megsemmisül rajta! Azután a Nap elveszti minden fűtőanyagát és fehér törpe, utána pedig fekete törpe lesz!
2009. júl. 24. 21:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!