Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan lehet előállítani a...

Hogyan lehet előállítani a nitroglicerint és milyen összetevőkből?

Figyelt kérdés
2009. júl. 12. 00:48
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
80%

A módszer viszonylag egyszerű, de azért kivitelezni nem olyan kis feladat és végképp nem veszélytelen.

Glicerint (C3H8O3) kell nitrálni. A nitráláshoz nitráló savra van szükség, ami fütölgő (azaz tömény) Salétromsavból (HNO3) és tömény Kénsavból (H2SO4) áll. A Kénsav vízelvonószerként viselkedik a folyamatban így az helyettesíthető mással is (pl foszfor-pentoxid). Kell találni egy megfelelő arányt a két savból.

A nitrálás pontos menetét csak a lőgyapotnak tudom, szóval hogy a glicerin-trinitrátot (nitroglicerint) a végén hogyan extrahálják az elegyből hirtelen nem tudom. Lehet van itt nálam okosabb is e témában.

2009. júl. 12. 01:53
 2/11 anonim ***** válasza:

Amúgy azért nem csinálják így, mert igen könnyen felrobban gyártás közben.

Vagy bármilyen kis ütődésre.

Természetes szelekció.

2009. júl. 12. 02:28
 3/11 anonim ***** válasza:
44%
Akármelyik patikában vény nélkül vehetsz Nitromint tablettát! Az legalább nem robban! Nagy előny!
2009. júl. 12. 07:27
 4/11 anonim ***** válasza:
50%
Ajánlom,hogy nézd meg,ha tudod a Félelem bére c. filmet.Akkor láthatod a nitroglicerin hatását.Azután nem akarsz majd ilyen gyártani.
2009. júl. 12. 08:23
 5/11 anonim ***** válasza:
83%

Nitró+glicerin..:-)

Viccen kívül.....ha nem akarsz "robbanó anyaggal visszaélés bűntettét" elkövetni illetve nem akarsz meghalni,ne akarj Nitroglicerint elő állítani. Nem kell hozzá nagy mennyiség hogy leszakítsa a kezedet...hidd el.

2009. júl. 12. 08:43
 6/11 anonim ***** válasza:
80%

Igen, de azért azt is hozzá kell tenni, hogy nem is olyan veszélyes mint az elhíresült róla. Persze közelsem játékszer, de nagy tömegben könnyen kezelhető anyag. Egy cseppre viszont ha ráütsz egy kalapáccsal akkorát szól, hogy beszakad a dobhártyád :)!

Semmiképpen se javaslom, hogy biztosított leboratóriumi körülményeken kívül és szakavatott laboráns felügyeletét mellőzve bárki is előállítsa tehát kis mennyiségben!!

(első hozzászóló voltam)

2009. júl. 12. 14:42
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Tévedés! A filmekben eltúlozzák a nitroglicerin hatását. Csak attól, hogy lecseppented a földre, nem fog felrobbanni.

Annó az egyetemen szerves kémia előadáson a tanár behozott műanyag üvegben nitroglicerint. Fogta és az első sorban ülők közé dobta azzal a felkiáltással, hogy "kapják el!"

Mondanom sem kell, hogy nem robbant föl.

A robbanékonysága úgy lett úgy lett demonstrálva, hogy kiöntöttek pár cseppet és kalapáccsal jó erősen rávágtak. Na akkor már durrant is egy nagyot.

2010. júl. 12. 16:52
 8/11 anonim ***** válasza:
Utólag látom, hogy az előző is szinte szó szerint ugyan ezt írta.
2010. júl. 12. 16:53
 9/11 anonim ***** válasza:

Az "előző" vagyok

Csak nem Jalsovszki tanár úrhoz volt szerencséd?

2010. júl. 12. 22:36
 10/11 anonim ***** válasza:
71%
én cáfolnám, én is voltam kémia-előadáson, egy tálcán volt pár csepp (hátul ültem, nemtom mennyi), ledobta a földre a tálcát, 2 percig sipolt a fülem...
2011. szept. 8. 20:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!