A bolygók miért gömb alakot vesznek fel az univerzumban?
Figyelt kérdés
2012. jún. 25. 16:52
1/8 anonim válasza:
Ó, már hányszor volt ez a kérdés!
Azért, mert a gravitáló anyag ebben a formában van a legközelebb a tömegközépponthoz. Minden más forma esetén a magasabban lévő anyag elkezd süllyedni, és a közel gömb formáig süllyed. (A vízhullám is kisimul egy idő után, mivel a részecskék próbálnak minnél alacsonyabban elhelyezkedni.)
2012. jún. 25. 17:09
2/8 anonim válasza:
minden szempontból az a legtökéletesebb alakzat, valamintugye a gravitáció miatt minden egy pont felé igyekezne a tömegközéppont felé. A gömb alaknál minden pont ideális helyzetben van hogy egyensúly lépjen fel. Kb ennyi tömören.
2012. jún. 25. 17:10
3/8 anonim válasza:
Mert így simábban gurul a pályáján.
2012. jún. 25. 18:40
4/8 zsoltinator válasza:
Igaz amit a többiek mondtak, de a kialakítója ennek, az hogy: Minden bolygó egy aszteroida volt, és amikor azok egymásba ütköztek, olyan súrlódási ő jött létre, hogy azok összeforrtak, és egyszer csak gömb alakot kezdtek el formálni a gravitációs és a mágneses erők miatt. A Földet is ha már megnézted, nem szabályos gömb alakú hanem van egy kis eltérés a gömbtől neki, Ez is az aszteroidabecsapódásoknak köszönhető.
2012. jún. 26. 19:15
5/8 anonim válasza:
A Föld távol áll a gömb alaktól és a tudomány fejlődésével lehetőség nyílt műholdas mérőeszközökkel feltérképezni a geoidundulációt, ezért vezették be a geoid elnevezést rá.
Szóval a kőzetbolygók valószínűleg nem gömb alakúak, a gázbolygók pedig közelebb állhatnak a gömbhöz, mert a gázok könnyen igazodnak ehhez a formához. Ennek ellenére ők is kidudorodnak az egyenlítőjüknél.
De egyébként értem a kérdést és a helyes választ már megírták előttem, én csak egy kis érdekességképpen írtam le, mint földrajz szakos hallgató.
Teljesen jogos. Ezért is használtam a "közel gömb" kifejezést. :D
(Első voltam.)
2012. jún. 28. 11:25
7/8 anonim válasza:
Egyébként az, hogy egy égitestnek mennyire sikerül felvennie a gömb(-szerű) formát, függ az összetételétől és a tömegétől is. Például az aszteroidák általában nem elég nagy tömegűek hozzá, ezért van olyan krumpli formájuk. :D
2012. jún. 28. 11:28
8/8 anonim válasza:
persze, közel gömb. De azért ez összetetteb a gáz bolygók esetében is, nem csak a tömeg mérvadó. Függ a forgási sebességtől és sok egyébtől. Jó példa a jupiter is erre, ami kissé nyomottabb a nagy forgási sebesség miatt végülis a sok szempont mind közrejátszik de a lényeg az hogy a testek a lehető legjobban megközelítsék a sajátos nyugalmi állapotukat, ami a gömb közelében vagy az.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!