Mit tudtok az ezüst-nitrátról? Mérgező?
Ha 10%-os ezüst-nitráttal kezelem a szájnyálkahártyámat, milyen gyakran tehetem ezt meg? Milyen baj lehet abból, ha lenyelek belőle? Mennyire mérgező?
(Gyógyszertárban vettem.)
Nos, nem vagyok szakember, de az ezüst-nitrát egy mérgező vegyület - mint nagy mennyiségben minden. Az orvostudományban régóta használják, de az antibiotikumok feltalálása óta visszaszorult használata.
Nem tudom milyen problémája van a szájnyálkahártyádnak, nem tudom milyen gyakran kellene használnod, de az biztos, hogy a túl gyakori használat károsítja a kezelt felületet (égések), illetve látáskárosodáshoz vezethet.
Azt sem értem egyébként, hogy kinek az utasítására vettél ezüst-nitrtátot. A gyógyítást az orvosra kell bízni mindig, nem a nők lapjára meg sámánokra meg ilyesmikre, sajnos sokszor még az orvosok is el vannak maradva a korral, vagy hiányos a tudásuk, de messze-messze ők a legmegbízhatóbbak a gyógyítás terén.
Ha orvos utasítására kezelnéd magad ezzel a szerrel, akkor neki pontosan el kellett volna mondania, hogy mikor, hogyan mennyit, ha elfelejtetted menj el megint és kérdezd meg.
Az ezüst-nitrát (AgNO3) egy vízben kitűnően oldódó anyag. Fény és hő hatására rendkívül mérgező nitrózus gázokra (nitrogén-monoxid és nitrogén-dioxid) bomlik! Rendkívül erős oxidálószer. A bőrre maró hatást fejt ki. A gyógyászatban (elginkább régebben) burjánzások kezelésére használják. Leginkább szemölcskezelésre (börgyógyász!). Elképzelésem sincs hogyan lehet megengedni, hogy a nyálkahártyának akár csak a közelébe is jusson. Már csak azon alapvető dologból kifolyólag is, hogy az ezüst nehézfém, és mint a nehézfémek mindegyike, ő is rendkívül mérgező már kis mennyiségben is!
No persze, ha orvos írta fel akkor biztos tudja mit csinál, de hogy nem venném se a szám se az orrom közelébe az teljesen biztos!
Kémiai laboratóriumban külön helyen kell tartani a veszélyessége miatt még az oldatát is!
Nos, nekem is nehéz elképzelnem, hogy orvos mondta volna. Az olvasottakból arra következtetek, hogy a gyógyászatban ez egy elavult, veszélyes módszer.
A testben túlzott ezüstfelhalmozódás egyébként különösebben nem káros a szervezetre, tudtommal. Amikor előfodrul akkor az emberek Argyria-t kapnak, ami az eddigi kutatások szerint nem károsítja a szervezetet, hanem igen egyszerűen szép sötétek leszünk tőle kívül-belül, a bőrünk, szervezink egyaránt.
Köszönöm a válaszotokat!
Az az igazság, hogy 2 afta is van a számban, már egy hete és egyre csak nőnek... mindent kipróbáltam rá, amit hivatalosan adnak, nem használ. Régebben a szájsebész ezüst-nitráttal ecsetelte és olvastam ezt több helyen is, hogy erős hámosító hatása van, és ezt használják az aftára...
Aztán eszembe jutott, hogy ha leecsetelem, akkor le is nyelhetek belőle, és az veszélyes lehet... hát ezek szerint valóban az.
Talán úgy kellene, hogy leecsetelem és utána leöblítem?
Az ezüst-nitrát a gyógyászatban és a vegyiparban egyaránt használt dolog. Nagyon erős oxidálószer és nagyon bomlékony (mint a legtöbb ezüst vegyület). Nekem van itthon egy adag, hát mit ne mondjak, nem lesz a kedvenc anyagom soha se. Csak így röviden: minden szerves vegyületet eloxidál, többek között az embert is, ezért használják. Nagyon erős fertőtlenítő hatása van.
Amire figyelj oda: ne érje napfény a lekezelt felületet, mert fém ezüst válik ki rajta ami nem szép látvány (nekem 1 hétig fekete foltos volt a kezem e miatt). Az ezüsttől nem lesz bajod. A szervezetben sok klorid található amivel az ezüst-nitrát ezüst-kloridot képez ami oldhatatlan, így kiürül a szervezetből. A fém ezüst meg szintén kiürül, mert nincs benned olyan erős sav ami vízoldékony vegyületet varázsolna belőle.
Szerintem használj helyette szájfertőtlenítő szereket, sokkal megnyugtatóbb azzal öblögetni mint az ezüst-nitráttal. Mondjuk kérdés, hogy mi baja van a szádnak.
Üdv.
Köszönöm a hasznos infókat!
Érdekes, hogy a számban elfehéredik. Mondjuk fény nem éri.
Én úgy tudom, hogy mérgező és a fényképek előhívásánál használják többek között...
Te nem véletlenül az ezüst kolloidra gondolsz? Mert az tiszta ezüst kolloidált állapotban, nem vegyület, mint az ezüst-nitrát. És az ezüst kolloidot szokták külsőleg ekcémára meg egyéb ilyesmikre, belsőleg meg vírusok és baktériumok ellen használni legújabban. [link]
19:39-es! Köszi a tippet, tetszett a cikk, lehet, hogy kipróbálom.
De nekem valóban 10%-os ezüst-nitrát oldatom van a gyógyszertárból..
Az igaz, hogy a kezemre csöppenve fekete lett a bőröm.
Sziasztok!
Van egy orvos ismerösöm,akihez mindig fordulhatok az esetleges gondjaimmal.Ö erélyi származású,sokszor segitett már apámon a"régifajta"orvoslással,rendelésén kivűl sokszor ajál régies,gyógyszermentes megoldásokat ismerösnek,amik eddig mindig működtek.Érdekes problémám akadt..hmm férfiprobléma amivel(tudjátok)az ember nem rohan rögtön orvoshoz.Megszakadt a kantáram...Nem szakadt el teljesen és magától nem forr össze föleg ha használják is,ami igy elég kellemetlen.Megkérdeztem töle hogy mit tegyek,ö azt mondta hogy vagy urológus érzéstelenítéssel és egy szikével megoldja(JAJ!) vagy vegyek 5%-os ezüst nitrátor és este ecseteljem le vele.Nekem ez humánusabb megoldásnak tünik mint a szike,na de az eddigieket elolvasva kicsit elbizonytalanodtam.
Az 5% elég kevésnek tünik de most nem tudom mit tegyek.
Szerintetek ezt a tanácsát most ne fogadjam meg?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!