Biológia! Mit jelent? (3'-5')
Mit jelent a '??
pl.
Ez az enzim a DNS mintaszálat 3’–5’ irányban képes olvasni. Mivel az enzim a mintával komplementer, antiparalel RNS-t készít, ezért az RNS másolat 5’-3’ irányban épül.
Én magam sajnos nem értem, mert már régen tanultam biokémiát, de ezt a Yahoo-kérdést találtam:
Üdv!
Az első válaszoló nagy hülyeséget írt.
A DNS szerkezetét kell hozzá ismerni.
A (dezoxi)ribóz egy 5 szénatomos cukor. Az 5' és a 3' a szénatomok számozására utal. Az 1' szénatomhoz kötődik a nitrogén tartalmú bázis. A DNS szál pedig úgy alakul ki, hogy az egyik ribóz 5' szénatomja és egy másik ribóz 3' szénatomja között egy foszfát közbeiktatásával alakul ki kötés. Alábbi ábra szemlélteti:
A számozás nem, az viszont látszik, hogy a DNS szál 5' vége nem ugyanúgy néz ki, mint a 3' vég. Az 5' végen mindig van egy szabad foszfát csoport, a 3' végen pedig nincs.
A két DNS szál pedig antiparallel módon helyezkedik el, úgy mint a 69. Tehát az egyik szál 3' vége a másik szál 5' vége mellett van. Párhuzamosak, de ellentétes "irányúak". Ennek a számozásnak azért van jelentősége, mert a DNS szintézis mindig 3'->5' irányba zajlik. Nyilván az RNS is. Tehát az 5' vég szabad foszfátjához kapcsolódik egy nukleotid.
Itt a számozás is látszik:
Maga a ' jel szerintem azt hivatott szolgálni, hogy a ribóz szénatomjait elkülönítse a bázis szénatomjaitól. Gondolom a bázis szénatomjait két rovással, vagy eggyel sem jelölik.
A vessző mindig valamiféle megkülönböztetést jelez, a legtöbb esetben a molekula másik, de ugyanolyan állású szénatomját jelzi.
Példa: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!