Melyik izeltlábúra illik ez a leírás?
- Magyarországon, beltérben láttam
- nem sikerült elfogni, így csak leírni tudom, emlékezetből, kép nélkül.
- szürkés színű
- kb. 5-6 cm hosszú, kb. 2 cm széles, kb. 2 cm magas, lábait is beleértve
- vagyis ez egy hosszúkás formájú állat (összehasonlításként, ha egy vonallal körberajzoljuk egy átlagos pók lábainak végét, akkor inkább egy oválist vagy kört kapunk, nem egy ilyen hosszúkás formát)
- ugyanakkor ez egy "magas" állat (összehasonlítva egy átlagos pókkal, amit inkább laposnak neveznék)
- a lábai vékonyak voltak, de rövidek, és inkább lefelé álltak, nem oldalra (összehasonlításként, pl. a házilégy lába inkább lefelé áll, kicsit felemelve a légy testét, míg egy átlagos pók lába inkább oldalra áll, a pók teste nem emelkedik fel)
- lábainak száma 6 vagy több lehet, de 10-nél kevesebb
- a teste tehát hosszúkás volt, de nem tömör (összehasonlításként, egy hernyó tömör benyomást kelt, míg egy pók esetén elég szellősen helyezkednek el a lábak)
- amennyire meg tudtam ítélni, nem volt szárnya, viszont mintha a hátsó részén lett volna valami "extra" kiemelkedés, de nem túl magas. Ezt nem láttam világosan. (Összehasonlításként, a skorpió hátsó részén is van valami "extra", viszont ez magasan kiemelkedik, és az átlag skorpiónak inkább tömör teste van, nem pedig ilyen szellős.) Egy másik lehetőség valami "tüske" a hátsó részén, vagy egy vékony csápszerűség az állat első részén, ami hátrafelé hajlott.
- gyorsan futott, azonos sebességgel (nem pedig nekilódúlt, majd megállt, és újra elindult, mint ahogy pl. egy átlagos pók tenné)
- pókfonálnak nyoma sem volt.
- mintha nem lett volna elkülönült feje.
Néhány példa képekkel
Soklábú:
Ennek tömör teste van, a lábai vastagok, túl sok lába van. Ez az állat túl hosszú, és nem szűrke.
Pattanó ősrovar:
A szín megfelelő, de nem volt ilyen magas antenna elöl, nem volt ilyen hosszú hátranyúló rész hátul. Ennek tömör teste van, a testet nem emelik a lábak magasba.
Villáscsápúak:
Ez már közelít, de úgy tűnt, hogy nem volt ilyen tömzsi teste, nem volt ilyen sok lába (ezért tudott gyorsan futni), és ennél nagyobb volt (ez csak 1-2mm méretű, nem 5cm hosszú).
Összefoglalva: nem átlagos pók, nem hernyó, nem repülő rovar, nem nagy skorpió, nem bogár. Gyorsan futott, nem volt időm alaposan megfigyelni. A leírásom itt-ott homályos lehet, de az biztos, hogy nem egy hétköznapi ízeltlábú volt, még nem találkoztam ilyennel.
Mi lehet ez?
És mennyire lehet ez veszélyes?
És ezek közül nem hasonlított valamelyikre?
első vagyok
Nekem is eszembe jutott a csótány,csak nekik általában a lábuk nem lefele áll
Annyit ismételgetted a pókot, hogy talán önkéngtelenül is a pókszázlábú jutott eszembe.
Ez viszont tényleg tud sprintelni, ha akar. Beltérben, kültérben, akárhol. Nem veszélyes, eszegeti a kártevő rovarokat, kissé kellemetle látvány, ha elhúz a lábadnál, de semmi egyéb.
> És ezek közül nem hasonlított valamelyikre?
Köszi, nem hasonlított ezekre.
> Hát, a leírás alapján nekem igen erősen a csótány jutott eszembe
Nem csótány volt. Mint írtam, "a teste tehát hosszúkás volt, de nem tömör (összehasonlításként, egy hernyó tömör benyomást kelt, míg egy pók esetén elég szellősen helyezkednek el a lábak)". A csótány testét tömörnek hívnám (jobb szó híján).
> Annyit ismételgetted a pókot, hogy talán önkéntelenül is a pókszázlábú jutott eszembe.
Igen, tényleg ez hasonlít rá a legjobban. A pókszázlábúak egyik rendje lehetett. (ahogy látom, van kb. 20).
Hogy világos legyen, mit hívok "tömör testnek", pl. a barna százlábú jól elkülöníthető testtel rendelkezik, egy pillanat alatt felismerhető a test körvonala:
Ezen a képen is jól felismerhető a test körvonala:
(és a lábak elhelyezkedése egy kicsit olyan, amit én úgy kategorizálnék, hogy "kifelé áll".
De az irány tényleg helyes, ez vezetett el a Légyölő pókszázlábú fényképéhez:
Ha nem is pont ilyen volt, de ennek egy nagyon közeli rokona lehetett.
Test: látható, hogy kicsit trükkös a test színe, mivel nem teljesen egyszínű, hanem csak csíkok vannak rajta, így nem kelt "tömör" benyomást.
Fej: tényleg nincs külön felismerhető fej része
Hátsó rész: tényleg van valami "extra" ott hátul
Láb: talán nem volt ennyi lába, mint írtam 10-nél kevesebb, de mintha kicsivel több lába lett volna, mint egy normál póknak.
Magasság: ez a kép egy álló pókszázlábút ábrázol, és még így is olyan benyomást kelt, mintha kicsit felemelkedne a teste a földtől, és el tudom képzelni, hogy amikor gyorsan szalad, akkor a teste még inkább felemelkedik.
Köszönöm a segítséget, úgy vélem tényleg egy pókszázlábú volt. Ha nem is pont egy Légyölő pókszázlábú, de ahhoz nagyon hasonlító.
Idézet a wikipédia oldalról:
"A merev testhez kapcsolódó finom lábak teszik lehetővé a meglepő 0,4 m/s sebességet. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként testhosszának hússzorosát teszi meg. Ilyen sebességre – testméretéhez képest – még az abszolút sebességi rekorder gepárd sem képes."
"A többi százlábúval ellentétben mérge az emberre is veszélyes lehet, méhcsípéshez hasonló tüneteket okoz, erős fájdalommal járhat."
Továbbá:
"Mérete általában 20–25 milliméter"
"A lábpárok számának növekedése: 4–5–7–9–11–13–15–15–15–15 pár a vedlések sorrendjében."
Ez utóbbi két idézetből arra következtetek, hogy nem pont Légyölő volt, hiszen a lábak számából ítélve még nem kifejlett volt, mégis már most kb. 5 cm méretű volt. De azt mondanám, hogy biztosan pókszázlábú volt.
Köszönöm a segítséget!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!