Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Fizika! Gyorsulás nem 0...

Fizika! Gyorsulás nem 0 kezdősebességről?

Figyelt kérdés
Két autó egyaránt 108km/h sebességgel halad egy irányban, egymás mellett, amikor az egyik gyorsítani keztd, 1m/s^2 gyorsulással. Mennyi a teljes előzési idő és út, ha az előzendő autó 4m hosszúságú? Levezetve kéne, a tankönyv végén ott a helyes megoldás, de nekem sehogy se az jön ki és sík ideg vagyok, hogy elvileg jól csinálom de mégsem... Köszi a válaszokat!

2012. jún. 7. 13:27
 1/3 anonim ***** válasza:

Ha az idő érdekel, veheted úgy, mintha kezdetben a két autó állna, és az egyik elindulna gyorsulva.

s=a/2*t^2

t=gyök(2*a*s)=gyök(4)=2 sec.

A kezdősebesség 108km/h=30m/s.

A teljes táv 30*2+4=64m.

[30*2 amiatt, mert 2 másodperc alatt a nem gyorsuló kocsi ennyit tesz meg, +4, mert a másik kocsi ennyivel többet tesz meg nála, azaz leelőzi.]

2012. jún. 7. 13:42
 2/3 anonim ***** válasza:

s=v0*t+a/2*t^2 (kiolvasva: "s" egyenlő "v"-null-szor "t" meg "a" fél-szer "t" négyzet), ahol a v0 a kezdősebesség. Helyettesíts be a képletbe, és kész! :D

(Ne felejtsd el átváltani a km/h-t m/s-ra! 108 km/h=108/3,6 m/s=30 m/s)

2012. jún. 7. 17:30
 3/3 anonim ***** válasza:

Valami fergetegesen fáradt lehettem, amikor az elsőt írtam.

s_elozes=a/2*t^2

t=gyök(2/a*s)=gyök(2/1*4)=gyök(8) sec.

A teljes út

s=30*gyök(8)+4

2012. jún. 9. 10:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!