Segítene valaki kémiai egyenletben? SÜRGŐS!
Nem értem:
N2+3H2=2NH3
nem értem hogy miért lesz 2db NH3
Valaki elmagyarázná?
Mert a hidrogén és a nitrogén is 2 atomos elemmolekulaként szokott előfordulni, nem pedig magyános atomonként.
Tehát nem úgy van, hogy N + 3 H = NH3
Hanem N2 + 3 H2 = 2 NH3
az arányokat kell nézni a bal oldalon van N2, azaz 2 N és 3 H2 azaz 6 H, jobb oldalon ezért lesz 2 NH3. Mert ha csak 1 lenne, akkor az N + 3 H lenne, tehát a fele "hozzávalónk" eltűnt ovlna a bal oldalról.
Remélem érthetően magyaráztam el :)
Matematika:
Bal oldal:
A nitrogén előtt képzeletben egy 1-es van csak nem írjuk ki. Bal alsó indexben kettes, ezért ez a kifejezés: 1*2
A hidrogén előtt egy 3-as van, bal alsó indexben kettes, ezért ez a kifejezés: 3*2
Jobb oldal:
Ez egy komplett molekula tehát nem választhatjuk szét őket, így nyílván lesz egy zárójeles kifejezés. A molekula előtt 2-es van, így minden tagját kettővel fogod szorozni. A molekulán belül van egy nitrogén, és három hidrogén ezért:
2*(1+3)
2 + 6 = 2*(1+3)
8=8
Egyenlőek. Az egyenlet helyes.
Egyéb példák ilyen módon: Nem tudjuk az együtt hatókat, azokat x-el jelölöm:
xMg + O2 = xMgO
x*1 + 1*2 = x*(1+1)
x + 2 = x+x
x=2
Az egyenlet: 2Mg + O2 = 2 MgO
Itt már tudnod kell, hogy ha a jobb oldalon az alumíniumból kettő van, akkor bal oldalon is annyi, ezért előre beírod. Így értelemszerűen az Al2O3 előtt is egynek kell lennie, mert 1*2=2 és a bal oldalon is 2 van.
2Al + xO2 = 1Al2O3
2*1 + x*2= 1*(2+3)
2+2x=2+3
2x=3
x=1,5
2Al + 1,5O2=Al2O3
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!