A föld a dinoszaurusz korban nem gömbölyű volt?
Az, hogy a Föld geoid alakú, nem mond sokat, hisz az csak azt jelenti magyarul, hogy a Föld Föld alakú. Ráadásul a geoid alak az időben is változik, régen más volt, mint most (de közel sem annyira más, mint ahogy gondoltad).
A geoid valójában nagyjából a tengerszintet jelenti a tengereken, egyébként meg ha vékony csatornákat vágnánk a szárazföld belsejében is, akkor azt, hogy azokban milyen magas lenne a tengerszint. Igaziból a geoid által alkotott felület úgy megy, hogy mindenhol merőleges legyen a helyi gravitációra.
Egy égitest alakja ezektől függ:
- Ha teljesen homogén lenne az anyaga, minden más égitesttől nagyon messze lenne és nem is forogna a tengelye körül, akkor gömb lenne.
- Ha forog a tengelye körül, de homogén lenne, akkor ellipszoid lenne. (Minél gyorsabban forog, annál jobban kidudorodik az Egyenlítőnél és ellaposodik a sarkoknál.)
- És ha nem is homogén az anyageloszlása, akkor az ellipszoidhoz képest mindenféle kis változás van benne. Ilyen a Föld is, ez a geoid.
A Föld referencia-ellipszoidja nagyjából 1/300 arányban különbözik a gömbtől, szóval nem túlságosan. Az egyenlítői és a poláris (sarki) sugár közötti különbség csak 21 km (miközben az átlagos sugara kb 6372 km).
Az ellipszoidhoz képest a geoid már csak kicsit más, ±100 méter nagyjából az eltérés. A GPS készülékek régen a referencia-ellipszoidhoz képest mondták meg a tengerszint feletti magasságot, de ma már a geoid korrekció is beléjük van építve, hogy ne legyen ilyen 100 méteres tévedés se.
A geoidnál tehát a helyi gravitáció is figyelembe van véve. Ettől ez a felület bármitől meg tud változni, ahogy a tömeg változik: pl. ha kibányásznak egy szénbányát, máris picit (bár csak milliméterekkel, vagy annál is kevésbé) odébb kerül. A földrengésekkor, ahogy a kőzetlemezek elmozdulnak, már nagyobb mértékben változik a geodit alakja.
És persze a perm időszakban, amikor az egy szem Pangea szuperkontinens volt a Földön, a geodit alakja erősen más volt, de persze itt az erősen csak annyit jelent, hogy a maihoz képest 100 méterekkel különbözhetett (nem tudom igazán, mennyivel, csak tipp). A referencia ellipszoid akkor is nagyon hasonlított a maihoz, tehát messziről nézve kb. ugyanolyannak látszott a Föld. Nagyjából ugyanannyira volt "gömbölyű", mint ma.
Legutoljára a Föld alakjában igazán nagy változás akkor lehetett, amikor a Hold keletkezett. Akkor ugyanis valószínűleg az történt, hogy egy Mars méretű bolygó beleütközött és beleolvadt az ős-Földbe, és ekkor szakadt ki belőle a Hold. Ez a Föld kialakulása után nem sokkal, olyan 30-50 millió éves korában (a Föld kora olyan 4500 millió év) lehetett. A Föld alakja az ütközés előtt is ellipszoid volt már bizonyára, utána egy darabig ki tudja, milyen lehetett, aztán újra ellipszoid lett.
Az akkori két ellipszoid között nem csak a méretben volt különbség, mert a tengely körüli forgás sebessége is más lett. Az ütközés felgyorsította a Föld forgását, utána egy nap nagyjából 5 óra hosszú lehetett csak. Azóta persze 24 órára nőtt a nap hossza, ezért a mai ellipszoid jobban hasonlít a gömbre, mint a régi.
A perm időszakban egy nap olyan 23 óra volt, tehát az ellipszoid kicsit jobban kidudorodott, mint ma, de közel sem annyira, mint azon a képen látod. Az a kép egy síkvetület. A 3 dimenziós felületet kellene 2 dimenzióban abrázolni, de az persze nem megy. Valamilyen torzítás mindenféleképpen bejön. Ezzel az ellipszises ábrázolással a területek arányosak maradnak (tehát ez egy terület megtartó leképzés), de a hosszúságok nem.
Bongolo részletesen leírt minden tudnivalót.
De azért én kiegészíteném azzal, hogy a Föld gömbalaktól való eltérése - arányaiban(!) - oly csekély, hogy azt szemre vétellel NEM tudjuk észlelni. Egyszerűen NEM látszik rajta, hogy "nem gömb alakú". Nagyon is annak látnánk. Mármint kívülről megtekintve. A Földet. :DDD
Azután meg a nagy "geoidozás" közben sokan megfeledkeznek arról is, hogy az ÖSSZES "gömb alakúnak" tartott tárgyunk is - többé-kevésbé - nem ideális gömb. Ideálisan gömb alakú tárgy nincs. A gömb definíciójának megfelelő objektum - anyagi(!) - nincs az Univerzumban.
Tehát akkor amikor hétköznapi tárgyakról azt mondjuk "gömb alakú" akkor tévedünk? Ki kell javítanunk tudálékosan, hogy nem gömb alakú? Például egy foci labda (NEM AMERIKAI) ugye nem gömb alakú, hanem "focioid"? :DD Hiszen a foci labda gömb alaktól való eltérése arányaiban lényegesen nagyobb, mint a Föld gömb alaktól való eltérésének aránya.
Bocs az off-ért, de mindig felhúz a "geoidozás". :) (Különben meg utána kellene nézni, miről is van szó... :DDD)
dellfil
9. válaszoló vagyok?
Nem tudom mi bajod van, én korrekt választ adtam, a geoidot nem magyaráztam el, mert úgyis tanuljátok majd.
A vetületet elmondtam, azt is hogy mit láthattál, amire azt gondoltad, hogy "nem gömbölyű Föld".
Meg földtörténetileg is helyretettem az állításod.
Erre te leoltasz, lepontozol....
Írhattam volna olyat hosszú választ is, mint bongolo, de gondoltam felesleges.
Így segítsen az ember...
még egy kis korrekció: A triász előtt élő hüllők is változatosak volt már. A karbonban jelentek meg, akkor még főleg ilyen gyíkszerű hüllők voltak, a permre viszont több méteresre is fejlődtek egyesek, ekkor az ún. emlősszerű hüllők uralták a bolygót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!