Ha lenne sok fogaskerék? (lent)
ah, csak nem arra gondolsz, hogy így lehetne pl fénysebességgel kommunikálni? :)
nem tudom ezt szépen megfogalmazni mert nem vagyok fizikus, de a rezgésnek vagy mittudoménminek át kell haladnia a fogaskerék-vonalon. Meg minimálisan deformálódna a fogaskerék vagy valami hasonló történne, gondolom.
de egy sokkal egyszerűbb (és szintén szerintem halálraítélet) kivitelezés a kommunikációra: legyen egy nagyon hosszú rúd két vége 1 fénymásodpercre egymástól. Ha az egyik felét megtolom, akkor a másik fele is megmozdul elvileg, hiszen egy tömör tárgyról van szó. tehát így kevesebb mint egy másodperc alatt átadódna az információ a túloldalt lévőknek, hiszen látnák hogy megmozdult a rúd. De szerintem az atomok összenyomódása meg ilyesmi egy hullámként vagy valami hasonlóként haladnának a rúd egyik végéből a másikba, és ez lassabb volna mint a fény. tehát a rúd egy időre megrövidülne. Igazából szerintem bármilyen anyagot használnál fel, az úgy viselkedne mint a gumi, és semmiképpen sem érhetne el az információ a túloldalra a gyorsabban fényél.
Ha jól értem, a kérdező arra kiváncsi, hogy az utolsó fogaskerék vajon az első kerék előszöri elmozdításával egyidőben mozdul e meg.
A válasz: Nenm. Ugyanis a fogaskerekek közt - a fogprofilok helyes kapcsolódásához, ill. a berágódás elkerülése végett a gyakorlatban hézagot kell hagyni.
Ebből már tehát kézenfekvő a válasz.
Súrlódás persze van, hiszen a fogak egymáson csúsznak (nem tisztán gördülnek).
Ezenkívül ez szigorúan elméleti példa, gyakorlatilag kivitelezhetetlen, nem csak az összeszerelése miatt, hanem nincs az a gépezet, ami ezt meghajtani képes lenne, olyan nagy bődületes energiát kéne befektetni.
A fogaskerékhajtás hatásfoka kb. 0,95 -0,97 körül van.
Mivel a hatásfokok összeszorzódnak (jelen esetben 5 milliószor), így az eredő hatásfok szinte 0.
Ebből már azt hiszem, mindenki számára világos, hogy ilyen szerkezet nem építhető, tehát ismét hangsúlyozom, szigorúan elméleti ez a dolog.
"ah, csak nem arra gondolsz, hogy így lehetne pl fénysebességgel kommunikálni? :)
nem tudom ezt szépen megfogalmazni mert nem vagyok fizikus, de a rezgésnek vagy mittudoménminek át kell haladnia a fogaskerék-vonalon. Meg minimálisan deformálódna a fogaskerék vagy valami hasonló történne, gondolom.
de egy sokkal egyszerűbb (és szintén szerintem halálraítélet) kivitelezés a kommunikációra: legyen egy nagyon hosszú rúd két vége 1 fénymásodpercre egymástól. Ha az egyik felét megtolom, akkor a másik fele is megmozdul elvileg, hiszen egy tömör tárgyról van szó. tehát így kevesebb mint egy másodperc alatt átadódna az információ a túloldalt lévőknek, hiszen látnák hogy megmozdult a rúd. De szerintem az atomok összenyomódása meg ilyesmi egy hullámként vagy valami hasonlóként haladnának a rúd egyik végéből a másikba, és ez lassabb volna mint a fény. tehát a rúd egy időre megrövidülne. Igazából szerintem bármilyen anyagot használnál fel, az úgy viselkedne mint a gumi, és semmiképpen sem érhetne el az információ a túloldalra a gyorsabban fényél."
Érdekes elképzelés.
Valóban, hullámként terjedne tovább az információ, ezt nevezik longitudinális hullámnak.
Nagyon szép matematikája van egyébként a dolognak, tele persze diffegyenletekkel...
Persze a gyakorlatban ez a "hosszú rúd" is kivitelezhetetlen, nincs hozzá energiánk, hogy azt mozgassuk.
Meg persze egy ilyen hosszú rúd (pl.acélrúd) már nem úgy viselkedik, mint egy 2 méteres függönykarniscső, hanem hosszúságánál fogva jelentős deformációval bír, mint pl. kihajlás, akár saját önsulya hatására is, nemhogy ha terhelés éri. (transzverzális hullám)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!