Emelt kémia: "A világegyetemben a legkönnyebb kémiai elem a hidrogén" Mi a hiba az állításban?
szerinted a hidrogén egy molekula?
am szerintem az a hiba hogy nem az a legkönnyebb hanem a a deutérium vagy a lítium...
nem 100%
Többféleképp is bele tudnék kötni a mondatba:
az egyik, hogy milyen mennyiségben a legkönnyebb? 1 mol, 1 köbméter vagy 1 kg tömege a legkisebb? (az utolsó nyilván vicc)
A másik, hogy a hidrogénnek több izotópja van, amelyeknek nagyobb a tömegszámuk. A legkönnyebb hidrogénatomnak 1, de a deutériumnak 2, a tríciumnak 3.
:)
Wikipédia: ,,A hidrogén a legkönnyebb és egyben a világegyetemben leggyakrabban előforduló elem."
Bocs, elfelejtettem leírni - ha egyébként nem volna kézenfekvő - hogy még az elektronnál nagyobb tömegű müonból álló "atom" is lényegesen kisebb tömegű, mint a hidrogénatom. :) Hát még a pozitrónium. :DD
dellfil
"Ha emelt szintű kémia, akkor bizony az, a hiba, hogy bizony vannak "atommag" nélküli "atomok" is."
ÉS egy "ilyen" atomot nevezhetünk kémiai elemnek ? Mert szerintem nem...
Utolsónak teljesen igaza van.
Mint ahogyan a linkekben is olvashattátok, pl wikipédián szóról szóra ugyanezt a mondatot írták le, ezek szerint hibásan.
Emelten sem kell ennyire belebonyolódni, sztem csak a nyelvtani megfogalmazással lehet baj.
Már írták előttem, hogy a ,,legkönnyebb" az eléggé relatív szó.
Fizikán is szokott ilyen lenni, a beugratás mindig azon van, hogy azonos térfogatú anyagok közül a legkönnyebb, tehát a sűrűsége a legkisebb.
A vagy esetleg a relatív sűrűsége.
A megoldókulcs szerint a "legkisebb sűrűségű" lenne a helyes, de hasonló értelmű válasz is elfogadható.
Mondjuk a sűrűséggel nem vagyok kibékülve, mert mennyi a hidrogén sűrűsége? Ahhoz hozzá kell tenni, hogy mekkora hőmérsékleten és nyomáson. Meg (bár nem vagyok kémikus), úgy sejtem, hogy lehet olyan hőmérséklet és nyomásérték, amelynél a hidrogén sűrűsége nagyobb, mint egy másik elemé ugyanolyan körülmények között.
Szóval szerintem inkább a legkisebb atomtömeg vagy moláris tömeg lenne a helyes válasz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!