Hogyan kell ezeket kiszámolni? Földrajz!
.
A Csendes-óceán felől érkező 25°C-os, 17g/m3 vízgőzt tartalmú levegő átkel az Andok 6310 m magas Chimborazo csúcsán, majd egy 2850 m magas fennsíkra ereszkedik le.
a.) Hány méter magasan éri el a levegő a harmatpontot?
b.) Mennyi lesz itt a levegő hőmérséklete?
c.) Milyen magasságtól hullik a hó?
d.) Mennyi lesz a levegő hőmérséklete a hegycsúcson?
e.) Mennyi lesz a levegő hőmérséklete a fennsíkra érve?
Táblázat mellé:
°C | -10 | -5 | 0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 |
g/m3 | 2 | 3 | 5 | 7 | 9 | 13 | 17 | 23 | 30 |
Most fogok érettségizni föciből, és ezt a feladatot nem tudom megoldani. Ha valaki kifejtené nekem a feladat megoldását, azt nagyon megköszönném!
a. A harmatpont az a pont, ahol a levegő telítetté válok, vagyis, ahol a relativ levegő páratartalma 100% és még tudjuk, hogy a harmatpont eléréségi 100 méterenként 1 fokot csökken a hőmérséklet, tehát:
25 fokon -> 17g/m3 -> ekkor 0 m tengerszint felett vagyunk
24 fokon -> 17g/m3 -> ekkor 100 m tengerszint felett vagyunk
23 fokon -> 17g/m3 -> ekkor 200 m tengerszint felett vagyunk
22 fokon -> 17g/m3 -> ekkor 300 m tengerszint felett vagyunk
21 fokon -> 17g/m3 -> ekkor 400 m tengerszint felett vagyunk
20 fokon -> 17g/m3 -> ekkor 500 m tengerszint felett vagyunk ÉS HOPP: itt észreveszed, hogy a táblázatban benne van, hogy a 20 fokos levegő esetén 17 g/m3 az a levegő telítettsége, azaz a harmatpont. Tehát 500 méteren éri el a harmatpontot.
b. ezt is megválaszoltuk az előbb, tehát 20 fok
c. Hó 0 fokon hull, és tudjuk, hogy a harmatpont elérése után 100 méterenként 0,5 fokot csökken a hőmérséklet, tehát lépegetsz tovább:
20 fokon -> 500 m tengerszint felett vagyunk
19,5 fokon -> 600 m tengerszint felett vagyunk
19 fokon -> 700 m tengerszint felett vagyunk
18 fokon -> 900 m tengerszint felett vagyunk
17 fokon -> 1100 m tengerszint felett vagyunk
...
10 fokon -> 2500 m tengerszint felett vagyunk
5 fokon -> 3500 m tengerszint felett vagyunk
0 fokon -> 4500 m tengerszint felett vagyunk ÉS ITT KEZD ESNI A HÓ
d. lépegess tovább a példa szerint 6310-ig:
- 5 fokon -> 5500 m
- 6 fokon -> 5700 m
- 9 fokon -> 6300 m
Így -9,05 fok lesz 6310 méteren.
e. a fennsíkról leereszkedő levegő 100 méterenként 1 fokot emelkedik, az adott módon kiszámolhatod, hogy 25, 55 fok lesz.
El sem tudom mondani milyen hálás vagyok :)) nagyon köszönöm!! már nagyon rá voltam görcsölve!
Már csak egyetlen dolog nem tiszta, az utolsó e.) pontál, ha elindulok lefelé, először ott hogyhogy nem 0,5 fokkal kell számolni harmatpontig? Bocsi ha hülyeség, de nekem valahogy ez a témakör kimaradt:(
El sem hiszed mi történt! volt ilyen feladat :D konkrétabban az a része, hogy a hegységen felfelé mennyit változik a hőmérséklet, harmatpont elérése után mennyit, és a hegységről lefelé mennyit :))
így a te magyarázatod miatt tudtam, és hibátlan lett a feladatom :))
ez azért nem volt olyan nehéz, mint amit a kérdésedben írtál. majd írd meg, hogy végül hány százalékos lett:)
megnéztem csak miattad a feladatsort:) nem volt annyira vészes idén, kivéve a Szudétásat, az nem tetszett:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!