Miért hiszik sokan, hogy királyvízzel meg lehet állapítani az ékszerről, hogy arany e?
Szerintem a királyvízről minden iskolába azt tanítják, hogy még a fémek királyát, az aranyat is oldja, én még nem hallottam mást.
Az más kérdés , hogy segíthet az arany összetételének megállapításában.
Hogy lehet egy kérdés értelmetlen és egyértelmű egyszerre?
Hogy állapítod meg, királyvízzel, hogy arany e? Mivel az aranyat is marja!!!
Nem azt lehet megállapítani, hogy aranyból készült e, hanem azt hogy ha arany, akkor mennyire jó minőségű az ötvözet, tehát hány karátos. mert másképp reagál.
Az arany megállapítását választóvízzel nézheted meg nem királyvízzel.
Hülyeség ellen nincs orvosság.
salétromsav, vagy hétköznapi nevén választóvíz a nemesfémek közül képes feloldani az ezüstöt, de az aranyat és a platinát már nem. Így alkalmas ez utóbbi két értékes fém többi fémtől való hatékony elválasztására. A királyvíz (mintegy „feljavított” salétromsav) viszont már képes az aranyat és a platinát is oldatba vinni. A királyvíz készítésénél az alábbi kémiai reakció játszódik le:
\mathrm{HNO_3 + 3 \ HCl = 2 \ Cl + NOCl + 2 \ H_2O \!}
A folyamatban naszcens (atomos állapotú) klór és nitrozil-klorid képződik. Ezek a komponensek támadják meg még a nemesfémeket is és oxidálják a következő reakcióegyenletek szerint:
\mathrm{Au + 2 \ Cl + NOCl + HCl = H[AuCl_4] + NO \!}
\mathrm{Pt + 3 \ Cl + NOCl + 2 \ HCl = H_2 [PtCl_6] + NO \!}
Kedves Kérdező!
Látom, hogy régi a kérdés, de azért én tudok egy kis segítséggel szolgálni a kérdéssel kapcsolatban.
Mint évek óta ékszerbecsüsként dolgozó munkás ember napi szinten használom a királyvizet annak megállapítására, hogy az adott ékszer amit látok arany-e vagy sem. Igaz gyakorlott szemmel sav sem kell hozzá, de a királyvíz használatával meg lehet mondani, hogy arany vagy sem.
Igen oldaja az aranyat és a platinát is. A lényeg az adott fémen történő reakció ami fémtől függően más és más.
Mondjuk egy kicsit töményebb király vizet használunk, amit becsüsök csak 18-as víznek mondunk, mondjuk van egy réz egy ezüst egy 14 karátos és egy 18 karátos ékszer. A savreakciók a következők:
Réz: a sav a felülettel érintkezve heves zöldesen pezsgő reakciót eredményez.
Ezüst: a felülettel érinkezve a sav szintén pezseg viszont szürkés kék árnyalatban
14 karátos: felülettel érintkezve gyors felületi barnulást tapasztalunk.
18 karátos: a felülettel érinkezve lassú enyhe barnulás, egyes esetekben semmilyen reakciót nem tapasztalunk, a barnulás is 10 másodperc elteltével észlelhető a felületen.
Remélem hasznos volt a válasz ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!