Miért nincs annyi kék színű növény, mint minden egyéb más színű?
Bár itt is keverik a kéket a lilával, de ezért szemgyönyörködtető:
http://www.youtube.com/watch?v=wMHhFJYRLps
:):):)
Összetett a kérdés. A méhek színlátása más, mint az emberé, lényegében a pirosat látják kéknek (ott van érzékenységi maximum). Ennek megfelelően a kéket simán összekevernék a pirossal. De a pirosat "egyszerűbb" előállítani (nem feltétlenül kell antocián és dihidrofalvon-reduktáz), akkor miért ne abba fektetnének be? Mellette a sárga még fontos szín (az UV-spektrum miatt), illetve a fehér - ezekhez aztán igazán alig kell valami színanyag.
(Lilát is többféle enzimmel lehet előállítani, az is feltehetően azért gyakoribb.)
Az antocián nevű színanyagok kék~lila~piros árnyalatokban jelennek meg. A pH hat az átalakulásukra, ám ha a talaj pH-ja nagyon megváltozik, akkor az egész növény elpusztul, tehát a természetben ez nem befolyásolhatja őket.
A keresett tényező a talaj ásványi anyag tartalma: a fémionok képesek bekapcsolódni az antocián molekulákba, így változtatva meg a szerkezetüket. Tehát a fémionok mennyisége határozza meg, hogy a featékmolekula mennyire hajlik át pirosból kékbe, vagy fordítva.
UI.: a színanyagokat termeltető gének (akárcsak a legtöbb gén) az adott környezet számos ingerétől függenek: hőmérséklet, beeső fény szöge és ereje stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!