Sírásók, és akik értenek a témához! Ha letelik a sírhelymegváltás (25 év), és kiássák a sírt, mit találnak?
Nem engedik ékszerrel eltemetni. Ez nem jelenti azt, hogy nem történik meg.
Amúgy csontok, szövetdarabok, fadarabok.
Ez nagyon sok mindenen múlik. Olyan, hogy a koporsó egyben megmarad... még nem láttam olyat. Az, hogy mennyi marad meg belőle a sírhely elhelyezésén is múlik. Ha van nagy lombkoronájú fa (csak példa), akkor valamennyire kevesebb esővíz éri, mintha a szabad ég alatt lenne. Ez, hogy mennyire védett a külső hatások ellen, hat arra mennyi marad meg a koporsóból.
Múlik azon is, hogy milyen mélyre van leásva. Erre van egy kötelező határ, de annál mehet mélyebbre is. Próbáltam kideríteni min múlik, de amint megfigyeltem csak a sírt kiásó emberen. Ha mélyen van, akkor nagyobb a felette lévő földtömeg, így a koporsó anyaga gyorsabban korhad.
Az, hogy milyen összetételű a talaj, hat arra, hogy mekkora a hőmérséklet, mennyi nedvesség jut el, mennyi talajlakó élőlény jut el.
A kérdésed 25 évre vonatkozott. Ha jól emlékszem, akkor a 25 éves sírok többségénél valamennyi fa még megvolt. Olyat nem láttam, hogy semmi sem maradt volna a faanyagból.
Még vannak egyéb tényezők, de nem akarom sokkolni azokat, akik nem szívesen olvasnak ilyet. Úgyhogy, akinek nem bírja a lelke (teljesen megértem), ne olvassa tovább.
Sajnos vannak olyan temetőkertek, amelyeket időnként elönt az árvíz/belvíz. Szerintem az ilyen helyeken nem fog maradni a faanyagból semmi. Nem láttam ilyen sírt, csak tippelek.
Vannak olyan koporsók, amelyek valamivel be vannak vonva, ezért nem tudnak olyan mértékben roncsolódni, mint egy "átlagos". Ilyenkor elég sok megmarad belőle. Azt vettem észre, hogy a "tető" általában beomlik. Tanultam valamennyi mechanikát és nem tudom megérteni mitől omlik be. Hiszen a felette lévő föld tömege alapvetően nem változik.
A test egyébként nagyon gyorsan elbomlik. Nem tudom hol van a határ, de elég "hamar" eljut oda, hogy a testből csak csont marad.
igen, a csont nagyon sokáig megmarad.
Ha érdekel egy 30 éves sír megnyitása, akkor Nagy Imre sírjának a felnyitása egész részletesen elérhető. A dokumentumfilm címét nem tudom, de ha kell meg tudom keresni. Valaki említette, hogy jó pár helyről ingyenesen letölthető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!