Mitől van az illat, az íz és a szín, az egyszerűbb kémiai anyagok esetén?
Az egyszerűbb anyagok ugyanúgy csinálják, mint a bonyolultak:
- ingerlik az orrnyálkahártyát (azaz beoldódnak az ottani nedvbe, és általános, főlegsejtkárosító kémiai rekciókat indítanak el) - az ilyeneket szúrós szagúnak, kellemetlennek, tüsszentést ingerlőnek érzékeljük, legyen az bár sósav, ammónia, ecetsav vagy bármi.
- ingerlik az ott lévő receptorokat. Ezt bizony a kicsi molekulák is tudják. Íze gyakorlatilag bárminek lehet, ne feledd, hogy az ízek közül pl a savanyúságot valójában olyan pici dolgok okozzák, mint a protonok.
A színnek bár van köze a molekula méretéhez (nagyobb molekulák könnyebben tudnak színesek lenni), de ugye itt egyedül az a kérdés, hogy hogyan nyeli el a fényt. A kisebb molekulák is képesek a fény egy részét elnyelni, tehát lehetnek színesek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!