Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A kémiai ónozó hogyan működik?

A kémiai ónozó hogyan működik?

Figyelt kérdés
nem sikerült kémiai magyarázatot találnom arra, hogyan lehetséges, hogy az ón kiválik a rézen, valaki el tudná magyarázni?

2012. ápr. 15. 19:41
 1/2 anonim ***** válasza:

Mivel az ón a réznél negatívabb standard potenciálú elem (fém), ezért ha ónsók vizes oldatába fémrezet merítesz, akkor nem fog rajta kiválni a fém ón. Hmm....elég érdekes ez a kémiai ónozás( TN 160, ezt találtam a neten kémiai ónozóként [link]

Ez szerintem egy olyan ón-vegyület, amely az ón mellett szerves gyököket/anionokat (alkil, alkoxi vagy hasonló) tartalmazhat. Ezeknek a réz felé mutatott affinitása valószínűleg nagyobb lehet, így reagálnak a rézzel amit miatt fémes ón marad vissza a réz felületén, de!!!! szerintem inkább ezek olyan organo-ón vegyületek, amelyek levelgő hatására egyszerűen elbomlanak és finom eloszlású ónt hagynak maguk után. Van még egy opció, hogy a réz még katalizálja is ezen ón-vegyületek levegőn történő bomlását.

2012. ápr. 15. 23:07
 2/2 A kérdező kommentje:
köszi, így tényleg működhet
2012. ápr. 17. 06:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!