Só oldatokat hogy tudok kikristályosítani?
Eddig úgy csináltam, hogy készítettem egy telített timsó és konyhasó oldatot befőttesüvegbe és mindkettőbe egy fapálcáról madzaggal belelógattam egy anyacsavart.
A madzagon már elkezdtek meg jelenni a kicsi kristályok, de azon a részén ami az oldat felett van, a csavaron még egy sem. 3 napja van az oldatban még túl korai vagy legyek türelemmel? Amúgy ezt az egészet a TV-ben láttam és ott hatalmas kristályokat kaptak.
Köszönöm előre is a segítséget! :)
A csavaron szerintem nem is fog kikristályosodni, az csak nehezéknek kell. Be kellett volna oltani, úgy hogy a madzagra egy kis kristályt teszel, mielőtt belógatod.
Másik gond az lehet, hogy nem volt eléggé telített az oldat. Forrón telítetted?
A csavar valószínűleg nem alkalmas arra hogy a folyamatot nukleálja, magyarul nem fog kristálymagokat képezni (pl. mert zsíros, vagy a felülete egyéb módon akadályozza a kristályképződést), míg a madzag szálacskái alkalmasabbak erre.
A megoldás: törd össze a kristályokat, válassz ki egyet, és azt lógasd bele a következő oldatodba. Garantált siker!
Ha van benne kristály akkor arra fog kristályosodni és nem a spárgára, mert az lesza góc.
Szűrd le, vagy csak öntsd le róla a forró oldatot és nedves madzagra csippents rá egy nagyobb kristályt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!