Szénből gyémánt, így működhet?
Olvastam még egy ötletet egy nagyon régen tevékenykedő fizika professzortól akinek volt egy olyan ötlete, miszerint, hogy ha vasat olvasztunk, majd ebbe beledobunk szenet v grafitot és lehűtjük, akkor a nagy hő és nyomás (a folyékony vas összehúzódik kihűléskor) hatásáa a szén átalakulhat gyémánttá.
Kérdezném én, hogy ez tényleg lejátszódhat? Mármint nem 200 karátos gyémánt, hanem ipari gyémánt képződhet?
Illetve ami még kérdőjel, hogy ha működik ez a módszer, akkor pl. keményebb fémek esetén pl, bór, króm, vanádium stb. jobban mégbemehet ez a folyamat? Illetve ha üveggel csinálnám meg úgy mintha Bolognai üvegcseppet készítenék, akkor is végbemehet a dolog?
Én látnék fantáziát egyébként abban is, ha ékszerminőségű (értsd 100% vagy ahhoz közeli tisztaságú) gyémántokat olcsón lehetne gyártani. Idézzük fel a kémiából és fizikából tanultakat a gyémántról: a világ legjobb hővezetője, az egyik ha nem A legkeményebb anyag, ami a Földön elérhető nyers formában.
Hirtelen kitágulnának a lehetőségek az alkalmazására pl. vágó és fúróeszközök gyártásánál, hővezetést igénylő eszközök gyártásánál (hűtőborda gyémántból?), nem beszélve a rendkívüli optikai tulajdonságokról - ami miatt különféle lézerrendszereknél, fénytörő rendszereknél, fényalapú kommunikációs rendszereknél mind-mind hasznos lenne. És akkor a fegyvergyártást már meg sem említem - milyen jó lenne a használt-urán töltetű lövedékek helyett egy nem-radioaktív, nagy átütőerejű lövedék...
Jah, az elektronikai cikkek esetében meg el kéne felejteni azt a feltevést, hogy az anyagköltség mindent megmagyaráz. Egy új LCD TV legyártása nem annyi, hogy kigondolom, hogy legyen egy új TV a termékskálámon és szólok a fiúknak, hogy öntsék össze egy doboz diódából... Ott kemény fejlesztési pénzek mennek el, dizájn, chip-architektúra tervezés, formatervezés, biztonságtechnika (égésgátlós műanyag, szilárdelektrolitos kondenzátor, stb.).
Egy új TV esetében NEM az anyagköltséget kell megfizetni főleg, mert az elenyésző, hanem azt a mérhetetlen tudást és információt, ami abban a termékben benne van!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!