Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A hasdúclándot (pl. rovarok)...

A hasdúclándot (pl. rovarok) hogy nevezik tudományosan ("latinul")?

Figyelt kérdés

Ventral nerve cord...

ganglia ventralis talán?

de ebből nem következik hogy lánc lenne...

google nem válaszol.

valaki nem találkozott már vletlenül a kifejezéssel?

köszi!

2012. ápr. 9. 19:38
 1/4 A kérdező kommentje:
hopp ez "hasdúclánc" akart lenni.
2012. ápr. 9. 19:40
 2/4 anonim ***** válasza:

Tapasztalatom szerint itt nem érdemes ennyire mélyen szakmai kérdéseket feltenni általában, ritkán érkezik válasz.

Ahogy most nézegettem a gúglit, a "Ventral nerve cord" szerintem jó kifejezés rá, de ez ugye nem latin, hanem angol. Latinosítani valahogy úgy lehetne, hogy "chorda nervi ventralis", de így nem találtam semmit. Remélem sikerül valamit kiderítened! Ha így lesz ide is leírhatnád, kíváncsi vagyok én is!

2012. ápr. 10. 09:26
 3/4 anonim ***** válasza:

[link]

hasdúclánc = abdominalis ganglionok

2012. nov. 15. 11:51
 4/4 A kérdező kommentje:

tisztelettel megjegyzem hogy a hasdúclánc a tori És a potrohi dúcok együttvéve. Tehát a teljes láncot nem hívhatjuk "ganglia abdominalis"-nak sem "ganglia thoracicus"-nak (ugyanennyi erővel lehetne ez is).

Viszont ha azokra a tudomány elhanyagolja a láncszerkezet megfogalmazását akkor végülis tök helyes lehet a ganglia ventralis...

egyre igénytelenebb a tudományos terminológia...

szegény Husserl...

[link]

2012. nov. 15. 22:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!