Figyelemmegosztás. Létezik, vagy sem? A nők képesek rá, a férfiak pedig nem?
Az egyik lány osztálytársammal már néhány napja jókat vitázunk,mert szerinte a nők jobban képesek megosztani a figyelmüket,mint a férfiak.Én elmondtam neki többször is az álláspontom,tehát,hogy a figyelmet nem lehet megosztani,csak váltogatni,hogy éppen mire koncentrálunk.Azt is felhoztam,hogy nemtől függetlenül tanulható a feladatok közötti váltogatás.Utána is néztem,és több forrást is találtam az interneten az igazamról,de arról nem,hogy a nők képesek lennének megosztani a figyelmüket.(Vagyis találtam,de semmi olyat,ami meg is magyarázná,a legtöbb helyen csak mondják,mint ahogyan a hétköznapi életben is sokan szajkózzák ezt a tévhitet.)
Ezzel szemben ő csak azt tudja mondogatni,hogy ez tudományos tény,és nézzek utána.Meg ilyen alap dolgokat,hogy matekórán beszélget,mégis megérti amit a tanár mondd... Meg,hogy olvasás közben érti,hogy mit mondanak neki mások... (Ja meg azt,hogy elmesélte a családjának,és ők kiröhögtek engem,hogy milyen buta vagyok,hogy még azt sem tudom,hogy a nők meg tudják osztani a figyelmüket :) )
Kérlek titeket,hogy ti is írjátok le az álláspontjaitokat,és ha lehet,akkor érveljetek is,és támasszátok is alá a véleményeiteket. Előre is köszi :D
Tudod kérdező az hogy ki miképp képes odafigyelni dolgokra-egyre vagy többre is egyszerre, az nem a nemtől függ hanem egyrészt született adottság. Mindegyiknek van jó és van árny oldala.
Ha valaki nőként egyvalamire volt képes odafigyelni, az nem jelenti azt hogy anyaként már nem fog megváltozni szükségből. Vagy ha olyan munkája lesz ami rákényszeríti.
A több dologra való nyitottságnak is meg van az árny oldala saját magamról emlékszem, hogy szinte mindent észre vettem, meghallottam ami egyrészt jó volt-- másrészt hátrányos és rákényszerültem, illetve önmagam kényszerítettem hogy megtanuljak egy valamire koncentrálni.
A végén olyan jól ment, hogy a középiskolai 3.os matekot a könyvből 8 óra alatt megtanultam, mert különvizsgáztam és ugrasztani akartam éveket.Azt kérdezték a vizsgán megoldok még egy példát és akkor 5. vagy megelégszem a4-sel. De mivel a számtani mértani sorozatokra már nem volt időm igy elfogadtam a 4.-t
ezt igyekszem tanítani most a kisebbik unokámnak, mert mindent lát hall és bizony mindenre újabb gondolatok is születnek a buksijába és ez nagy baj-- mert hiába jó eszű ha sokszor "nincs is ott az órán"
Egy dologban viszont nem lehet megzavarni és semmire se figyel se lát se hall-- a zenében--ha leül játszani akkor megszűnik a külvilág.
Tudod sok múlik azon, hogy milyen agyféltekénk működése a domináns. Ha valakinek a kuka agyfélteke a domináns az inkább spekuláló típus elkalandoznak a gondolatai és az érzelem világa is sokkal erősebb-- művész hajlamokat rejteget, vagy szárnyaló gondolatokat.
Tehát ha valaki ilyen értelemben szétszórt, az bizonyos értelemben még jó is.-- csak ezt a képességét kell feltárni egy fiatalnál.
De az egyvalamire való koncentrálás pluszként megtanulható. Olyan magas fokon értem el, hogy az ujjam végéből koncentráltan sugároztam ki energiát egy ki pókra-- lábai lestek hozzá nyúltam és széthullott mert -elpárolgott belőle a nedvesség
Szerintem ez nemtől független.
A legtöbb válaszoló rutinszerű cselekményekről ír.
Ilyen az, amikor vezetés közben beszélsz:
jobb láb gáz
bal láb fék, kuplung
jobb kéz sebváltó
bal kéz kormány, index
fejben tartod az útvonalat
odafigyelsz az útjelző táblákra, a hátsó tükörre, oldalra
közben beszélgetsz
Itt sem több dologra figyelsz egyszerre, mert a vezetési feladatok rutinszerűen mennek. Ha nem történik rendellenesség, akkor nem marad meg a fejedben, hogyan mozgattad a lábaid a pedálokon.
"Az igazi figyelemmegosztás/függetlenítés pl a dobolás."
Ahhoz nem figyelemmegosztás, hanem automatikus mozgások kialakítása szükséges, meg valami "holisztikus" szemlélete egy ritmusnak.
Egyébként a nők minél több dologra figyelnek, annál felületesebb a figyelem az egyes különálló dolgokra.
Csak ne húzzátok úgy le a nőket, Ti férfiak legfeljebb csak egyre tudtok jól koncentrálni a többi nálatok nem több, mint bemagolt"" reflex.
Különben se lehet általánosítani. Mert vannak tök sötét férfiak és vannak épp így elviselhetetlenül ostoba nők Ezeknek csak a kezébe kell nyomni egy szerszámot vagy fakanált hogy foglalja el magát, mert annyira fárasztóak.
De épp így igaz ennek az ellenkezője is és mind két nemre vonatkozik a zsenialitás.
Az átlag emberek viszont ahhoz értenek amilyen adottsággal születtek, majd amit megtanulnak, begyakorolnak, és amilyen rendszerességre tanították vagy eredendően benne él. Minden megtanulható, a szellemi és a gyakorlati dolgok is. A lényeg az, hogy valóban akarja -e valaki önmagát fejleszteni?
Én ismerek olyan lányt, aki nagyon profin tudja megosztani a figyelmét, tudott velem beszélgetni jegyzetelés közben (én meg persze jól lemaradtam, mert én meg ha vele beszéltem, semmit nem értettem abból, amit a tanár mondott, nemhogy még jegyzeteljek is).
Viszont egy olyan lány ismerősöm is van, aki ha épp a telefonját nyomkodja SEMMI nem mozdítja ki a figyelméből, egyszerűen nem hallja, ha szólok neki. Miután befejezte a dolgát a telefonon, és mondom neki, hogy „szóval?”, fingja sincs, hogy miről van szó, vagy hogy egyáltalán mondtam neki valamit. :D
Én fiú vagyok, és én sem tudom megosztani a figyelmem, viszont apum is nagyon profin meg tudja.
Szerintem ez inkább egyéni képesség, ami nemtől független
Aki nem ért hozzá, miért ír?
TÉNYEK:
- az agyban nem létezik "figyelem megosztása". Csak úgy lehet ezt megoldani, ha valaki gyorsan váltogat a témák között.
- a nők (többsége) remekül ért ehhez a váltogatáshoz - míg a férfiak (többsége) képtelen erre.
Az, hogy létezik egy-egy ellenpélda, még nem borítja fel a szabályt!
Ennek tényleg evolúciós okai vannak: a férfiak és a nők eltérő életmódja miatt.
Ezen kívül a férfiak általában nagyon tudnak egy dologra összpontosítani, a nők meg nem - pont azért, mert többfelé figyelnek.
Léteznek átmenetek is: aki 2, esetleg max. 3 dologra tud nagyjából egyszerre figyelni - több-kevesebb sikerrel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!