Ilyen gyorsan fejlődik a csillagászat?
Érdemes összevetni a két linket, és cikkek dátumát!
Hát nem irigylem a csillagászokat, többet kell tanulniuk, mint a jó papnak...
Mindössze 3 hónap alatt ennyi mindenre derült fény? Bár gondolom, több éves kutatás állhat a háttérben, de akkor is elképesztőnek tűnik ez a sebesség.
Megerősítem, a két link azonos. :)
A biológia is villámsebesen fejlődik, csak nem posztolják tele a kutatók a facebook-adatlapjukat minden felfedezéssel. A csillagászt is ilyen szempontból "könnyű helyzetben van", hiszen minden ott van körülöttünk, csak kellően érzékeny műszereket kell kellően messze küldeni, hogy láthassuk azokat. És ha azonos a kutatás, akkor az összes nagyobb felfedezést külön cikkben közlik le, mert az több bevételt jelent, mint egy monstre-cikkben bejelenteni, hogy megvan egy exobolygó, egy új naprendszer, elértük a másik galaxist, sőt, még életre utaló nyomokat is találtunk. De attól ez még egy felfedezés (pl. valaki válaszolt, hogy "Helló, az Androméda galaxis Béta-321 bolygójáról üzenjük: megkaptuk az üzit, csini az arany lemez. Pár év múlva átugrunk személyesen.")
Itt a másik link!
Első link: Megvan a régóta várt felfedezés: a Kepler űrtávcső Föld méretű bolygókat talált a Naprendszeren kívül. Az égitestek egy Naphoz hasonló csillag körül keringenek, és szilárd felszínük van, de életet valószínűleg nem hordoznak.
Második link: A legújabb és eddigi legalaposabb felmérés szerint több tízmilliárd Földhöz hasonló bolygó lehet a Tejútrendszerben, méghozzá a lakható zónában, vagyis az általunk ismert élet kialakulása és fennmaradása számára megfelelő helyen. Jó eséllyel nem vagyunk tehát egyedül a Világegyetemben - eddig mégsem hallottunk a "többiekről".
Na három hónap van a két cikk között.
Bár tudom, hogy nem így van, de elképzelem:
-Hé, Jack találtam egy Földszerű exobolygót!
-Hát ez szuper!
...
Pár hét múlva:
-Hé, Jack találtam még pár exobolygót.
-Mennyit? 2-3 darabot?
-Hát ca. olyan 10 000 000 000 db-ot?
és "ők" is ezt gondolhatják...
és így éldegélünk békében, távol egymástól (!:O!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!