Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan tudom meghatározni...

Hogyan tudom meghatározni hogy merre van észak iránytű NÉLKÜL?

Figyelt kérdés
Nagyjából tudom a nap miatt,de ha NAGYON pontosan akarom meghatározni az észak-dél tengelyt,azt hogyan tudom iránytű nélkül?
2012. márc. 2. 19:49
1 2
 11/20 vurugya béla ***** válasza:

Tényleg igazad van. Félreértettem.

Mentegetőzés:

Én a katonaságnál hallottam először ezt a meghatározást, ott a főhadnagy azt mondta, hogy a kis és a nagymutató szögének felezőjét kell venni. (ez a baromság) Én felületesen elolvasva azt hittem, ugyanezzel az okoskodással találkozom, ennek az általam kieszelt cáfolatát írtam le. Még egyszer bocs.

Mellesleg a kertünkben megfigyeltem, hogy nyáron az árnyék fél tizenkettőkor és háromnegyed négykor merőleges egymásra. Büntetésből kiszámoltam, hogy ez kb. 63 fokos változást ad az északi irányra, azaz a Nap e két időpont között ennyi szöget tesz meg. Sajnos csillagászati ismeretek híján nem tudom megítélni, hogy reális-e ez, ha nem, akkor ez lehetne a valódi szisztéma cáfolata...

2012. márc. 3. 23:55
 12/20 vurugya béla ***** válasza:
Továbbgondoltam. A megadott szisztéma arra apellál, hogy a Nap egyenlő szögsebességgel mozog, mégpedig a kismutató szögsebességének felével. (ez igaz, mivel a Föld egyenletes szögsebességgel forog...) Arányosítottam az eredményemet, a két kerti időpont közt eltelt 4,25 óra és a 24 óra aránya szerint szoroztam fel a kiszámolt 63 fokomat. 360 fokra így 356 fokot kaptam, minimális eltérés! Tehát a megadott módszer helyes, elismerem.
2012. márc. 4. 00:07
 13/20 vurugya béla ***** válasza:

Van egy rövidebb bizonyításom is.

A kismutató 24 óra alatt 720 fokot megy, a Nap 360 fokot.

Így feleakkora a Nap sebessége, a szögfelező pedig tényleg feleakkora szögsebességű, mint a mozgó szögszár.

2012. márc. 4. 00:10
 14/20 Shai-Hulud ***** válasza:

Értelmes ember szokása, hogy belátja ha téved. Te meg még tovább is gondolkoztál.

Örülök neked! :-D

Pedro

2012. márc. 4. 00:23
 15/20 zeronibble ***** válasza:

A pontos módszer nyilván a régi:

hu.m.wikipedia.org/wiki/Szextáns

2012. márc. 4. 20:13
 16/20 zeronibble ***** válasza:
bocsesz [link]
2012. márc. 4. 20:15
 17/20 A kérdező kommentje:
Fiúk...nem akartam ennyi gondot okozni.Inkább veszek holnap egy iránytűt!
2012. márc. 4. 21:12
 18/20 anonim ***** válasza:
A mohának a déli oldalán általában fa van !
2012. márc. 6. 09:13
 19/20 mustafa33 ***** válasza:
70%
Észak iránytű nélkül is arra van amerre iránytűvel.
2012. márc. 7. 21:14
 20/20 Toxin55 válasza:
vurugya béla--- Te kis butus. A nap nem tudja a nyári és téli időszámításunk létezését ezért figyelembe sem veszi. Szóval am nem volt jó amit az első írt, de a tied meg egyenesen rossz. Ezt kell tenni: Tartsd vízszintesen a karórádat, és a kismutató mutasson a nap irányába és óramutató járásnak megegyező irányban felezd meg a kismutató és a 12 -es közötti részt. Ez az észak-déli vonal. délelőtt a kismutató iránya északot mutatja, délután pedig délt. Téli időszámításban nem a 12 es számmal felezed, hanem az 1 számmal. És nem hülyeség, ez működik, tény. Az hogy nem értesz pl. egy telefonhoz még nem azt jelenti hogy az szar.
2012. aug. 3. 11:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!