Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan tudom meghatározni...

Hogyan tudom meghatározni hogy merre van észak iránytű NÉLKÜL?

Figyelt kérdés
Nagyjából tudom a nap miatt,de ha NAGYON pontosan akarom meghatározni az észak-dél tengelyt,azt hogyan tudom iránytű nélkül?
2012. márc. 2. 19:49
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
71%
Tartsd a számlapos órát vízszintesen magad előtt, és fordítsd úgy, hogy az óra kismutatója a Nap felé forduljon. A kismutató, és az óra számlapján lévő 12-es szám közötti szöget felezd meg, s a szögfelezőt képzeletben hosszabbítsd meg mindkét irányban. Ez a vonal határozza meg az É-D-i irányt.
2012. márc. 2. 20:21
 2/20 anonim ***** válasza:
35%

Ha nincs nálad óra, akkor a két karodat vízszintesen tárd szét, és a következő mondóka szerint fordulj irányba:

"Előttem van Észak, hátam mögött Dél, balról a Nap Nyugszik, Keletről meg Kél"

2012. márc. 2. 20:29
 3/20 anonim ***** válasza:
53%
Bocsi, egy kicsit elvétettem: ... jobbról pedig Kél.
2012. márc. 2. 20:31
 4/20 anonim ***** válasza:
100%

Elárulom neked, hogy NAGYON pontosan iránytűvel sem lehet meghatározni, ugyanis nem esik egybe a földrajzi észak (ami igazából egy mágneses déli pólus) és a Föld belsejében forgó anyagból adódó észak.

Legjobb esetben csillagok segítségével határozhatod meg, de olyan csillagot válassz, ami nem a Nap, mert az is csalóka lehet.

2012. márc. 2. 20:41
 5/20 anonim válasza:
87%
fák, sziklák északi oldala mohásodik
2012. márc. 2. 20:43
 6/20 anonim ***** válasza:
Ha az északi féltekén vagy a Földnek, akkor sarkcsillag (polaris) megmutatja az északi irányt. Azt könnyű megtalálni, mert a nagy Göncöl két csillaga mutatja merre van, és elég fényes is. Évezredeken át a sarkcsillagot használták erre.
2012. márc. 2. 20:52
 7/20 A kérdező kommentje:
Az órás az nagyon jó,köszönöm,holnap meg is nézem!Köszi!
2012. márc. 2. 22:23
 8/20 mustafa33 ***** válasza:
100%
De vigyázz, csak a téli idő szerint pontos!
2012. márc. 3. 02:57
 9/20 vurugya béla ***** válasza:
56%

Az órásat ne próbáld ki, egy nagy baromság. Nem értem, hogy fogadhatja el valaki kritika és a józan ész próbája nélkül.

Gondolatban elvégezhető cáfolat:

Legyen mondjuk az idő háromnegyed tizenkettő. Végezd el azt a hókuszpókuszt, amit leír az első válaszoló. A szögfelező, azaz az északi irány kb. a 10 és 11 óra jele között félúton jön ki a számlapon nézve.

Várj félórát negyed egyig és nézd meg újra. Ekkor a szögfelező, azaz az északi irány kb. az 1 és 2 óra jele között félúton jön ki a számlapon nézve. Ez a két irány kb. derékszöget zár be! Azaz az északi irány fél óra alatt 90 fokkal került odébb. Na, köszönöm szépen. Mondhatná valaki, hogy a Nap mozdult el annyit - de félóra alatt szinte alig mozog a Nap, s a kismutatóval mindkétszer őt céloztam meg!

Mivel az első válaszoló csak az É-D tengely irányát mondta meg, ezért nem tudok 90 foknál nagyobb tévedést kimutatni. Ha az északi irányt is kikuruzsolná valahogy azon a kiokoskodott tengelyen, akkor kis híján 180 fokos tévedést tudnék mutatni hat óra előtt és után pár perccel.

2012. márc. 3. 23:26
 10/20 Shai-Hulud ***** válasza:
100%

#vurugya béla

Bélám, ha te nem tudod megkülönböztetni az óra kismutatóját a nagytól, akkor még egyéb furcsa dolgokat is tapasztalhatsz. Ugyan olvasd már el még néhányszor azt az órás bejegyzést, és gyakorold szorgalmasan...

Mert bizony az az iránymeghatározás jó, úgy ahogy leírták.

Ismétlem, kedves Bélám, KISMUTATÓ!!! :-D

Pedro

2012. márc. 3. 23:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!