A holnapi szakdogavédésemhez kéne egy kis segítség, nagyon sürgős! (? )
Az elektrolizált-oxidálóvízről írtam, és mondta a tanár, hogy jó lenne, ha azt is elmondanám hogy miért voltak egyes baktériumok/gombák érzékenyebbek, vagy ellenállóbbak, de nem tudom miért!
A víz savas részét használtuk, és a következők az ötleteim:
-Egyszerűen egyes törzsek jobban bírják a strapát
-Lehet hogy ezek a törzsek savas közegben élnek
-Vagy nem tanultak a redoxpotenciálról, és nem tudják, hogy bele kéne halniuk. (Na de viccen kívül azt hiszem ez egyik sem magyarázat)
Ha valaki tud segíteni, akkor elküldöm az eredményeket.
Sókoncentráció elektrolízissel egy savas és egy bázikus részre jön szét, egy membránnal elválasztott tálban jelenik meg egyik oldalon a savas, másikon a lúgos pH-jú.
Így nagy vonalakban ezt. ezzel aztán (főleg a savassal) lehet mindenféle felületet fertőtleníteni. Egyes kutatások szerint a hatékonyságért az oxido-redoxpotenciál a felelős.
Hát ha jól értem, akkor volt egy tál savad, mert gondolom, hogy a sód savas fele mellé az elektroklizálás során mentek a vízből H+ ionok is. Tehát elektromos potenciált nem hoztál létre.
A válasz mindenképpen az, hogy egyes mikroorganizmusok ellenállóbbak a a savra. Ez az egész cucc arra ment ki, hogy mely mikroorganizmusok bírják ezt a vizet, vagy pedig melléktermékként kaptad? Vegyész vagy?
Az hogy én kavarom a fogalmakat az nem meg lepő! :D
Na nem vagyok vegyész, a kérdés az volt (már a szakdogában nem itt) hogy mennyire hatékony a víz fertőtlenítésnél.
Na, megvan oxido-redoxpotenciál.
Akkor már csak azt áruld el, hogy az ORP érték mértékegysége (mV) micsoda, miben mérjük, ezt hogy kell felolvasni?
Zavarban vagyok amúgy is kémia terén, de most már tudom, hogy ezt eddig is tudtam, h micsoda (azért nem ártott átnézni) de mi a mértékegysége (azon kívül, h mV, vagy ez csak így mV?)
Ha jól értem, akkor gyakorlatilag fogalmad sincs, hogy miről írtad a szakdolgozatodat.
A redox potenciál (ORP, mértékegysége a Volt, azaz V, többnyire mV tartományba esik a gyakorlatban) és a pH (egy mértékegység nélküli szám, ami az oldat proton-hidroxid arányát, savasságát jellemzi) nem ugyanaz a fogalom.
Az ORP és pH is befolyással lehet élő szervezetekre, de ezek közül az ORP az, amit víztisztasági ügyekben használnak, mivel a szabadgyökök léte/nemléte ORP függő. Vagyis ha a redoxpotenciálod az organizmushoz képest oxidáló, akkor kárt okozol az élőlénynek. Aki ezt túléli, annak nem a pH-tűrése magas, hanem az oxidatív stresszt viseli jobban.
De tudom, és azt is tudom, hogy mi a pH, egyedül az ORP-t kérdeztem most, a voltot jól gondoltam, ezek szerint tudtam mi az, csak nem voltam benne biztos.
Mindenesetre köszönöm a segítségedet.
Ha nem tudnám miről írtam, nem tudtam volna mit csinálni a szakirodalommal ennek a kevés kis angol tudásnak a birtokában, ami van nekem.
Egyes bacik, gombák jobban bírják az alacsony pH-t. Tehát savasabb környezetben is jobban túlélnek. Ennyi a válasz a kérdésedre.
Megkérdezhetem, hogy mely egyetem melyik szakán termelnek ki ilyen fantasztikus szakembereket?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!