Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Elhiszitek amit a csillagászok...

Elhiszitek amit a csillagászok állítanak: Sötét anyag?

Figyelt kérdés
A hobbim a csillagászat (az elektronika mellet) gyermek korom ótta érdekel, de amit a mostani csillagászok állítanak, hogy létezik vallami amit semmivel sem tudnak kimutatni- érzékelni csak elméletek léteznek a létezésére, mégpedig a sötét anyag. Ez az anyag "feszíti szét" az univerzumot, miatta az ősrobbanás ótta gyorsul a tágulás a végtelenségig! Szerintem ez az anyag nem létezik, ez a magyarázat csak azért született meg mert egyszerűen a csillagászoknak nincs róla fogalmuk mitől is tágúl egyre nagyobb sebbeségel az univerzum.
2012. febr. 22. 11:57
1 2
 11/13 zolikal válasza:
0%

Gyorsulva tágulás? Nézzük meg a gyorsulás összetevőit: sebesség (változás), idő.

A sebesség itt a fénysebesség. A fényt eddig csak gravitációs mezőben tudtuk vizsgálni pontosan, mert itt egy "zavaró" dolog, a galaxisunk, amiben élünk, a Tejút. Azt, hogy két galaxis között, egy gravitáció nélküli térben hogyan viselkedik a fény, csak sejteni lehet. És ez a (kitudja, hogyan viselkedő) fény hordozza nekünk azt az információt, amiből következtetik a gyorsuló tágulást.

A másik az idő. Azt tudjuk, minél erősebb a gravitációs tér, annál gyorsabban telik az idő. De két galaxis között, ahol nincs gravitáció, biztos, hogy nem úgy viselkedik az idő, mint itt a földön. Tehát belassulhat a két galaxis között annyira, hogy innen úgy tűnik, hogy a galaxisok gyorsulva tágulnak. És mivel tágulnak, a köztük lévő gravitáció nélküli tér is nő, következésképpen a fénynek és az időnek folyamatosan minél hosszabb utat kell megtennie, tehát úgy látható a földről, mintha a tágulás gyorsulva menne végbe.

A számítások szerint az univerzum tömegének 73%-a sötét anyag. Ha ennyi lenne, itt is lenne belőle, és vizsgálni lehetne. De mivel eddig nem találták meg, egyre valószínűbb, hogy nem létezik, és az igazságot máshol kell keresni.

Üdv!

2012. máj. 29. 12:06
 12/13 anonim ***** válasza:
6%
"zolikal", egyetértek, én is szkeptikus vagyok a gyorsulva tágulás terén. Például azt is feltételezni kell hozzá, hogy a fénysebesség (mint egyetemes maximum) állandó volt azóta, hogy a vizsgált galaxisokból kiindult, de valójában ezt nem tudjuk. Hogy "egyre valószínűbb, hogy nem létezik" sötét anyag, azt nem tudom, mert egyelőre nagyon keresik még, de remélem még az én életemben kiderül az igazság.
2012. máj. 29. 13:18
 13/13 anonim ***** válasza:
67%
A fénysebesség csak tömeggel rendelkező dolgokra érvényes ezért a térre nem érvényes. Vannak olyan galaxisok amely fénysebességgel távolodtak tőlünk ezért a fényük még nem ért ide.
2012. máj. 29. 13:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!