Kémia kérdések? Hülyét kapok.
Elkezdtem egy emelt érettségi feladatsort (12 próbaérettségi kémiából), és olyan dolgok vannak benne, amiket kvára nem értek.
Például:
1. Melyik állítás hamis?
A) Minden elektronhéjon az 1s alhéj energiája a legalacsonyabb.
Én ezt jelöltem be, de hibás volt. De hát könyörgöm, 1s alhéj csak egy van, az 1. elektronhéjon! A 2. ehéjon már 2s alhéj van.
A második:
A köv. reverzibilis reakcióra vonatkozóan melyik állítás hamis?
CO + H2O H2 + CO2 +131 kJ/mol reakcióhő
A) A nyomás növelése a visszaalakulás irányába tolja el a reakciót
B) A vízgáz koncentrációjának növelése a termékképződés irányába tolja el..
C) A hőm. növelése és a nyomás csökkentése a termékképződés irányába tolja el...
D) A katalizátor a termékképződés irányába tolja el...
E) A H2 koncentrációjának növelése a visszaalakulás irányába...
A helyes válasz: D
De miért?
Ebben a reakcióban nincs térfogatváltozás (mindkét oldalon 2-2 mol anyag van), akkor a nyomás miért befolyásolná?
A koncentráció növelése bármelyik oldalon nem befolyásolja az egyensúlyt, hiszen ha pl. növelem a kiindulási anyagok koncentrációját, akkor több termék képződik, de a visszaalakulás mértéke is arányosan növekszik, ergo marad az egyensúly.
A katalizátor viszont adott esetben pont hogy eltolhatná a termékképződés irányába (legalábbis a felsorolt válaszok közül ez a valószínű). Akkor miért az a hamis?
3. A mészoltás folyamata:
A) oldódás
B) redoxireakció
C) gázfejlődéssel járó reakció
D) exoterm, sav-bázis reakció
E) egyik sem
A helyes válasz: D
Na itt gurult el a gyógyszerxD Utánanéztem egy csomó oldalon, de egyik sem írta, hogy az lenne. Hogy is lenne, hiszen hol van itt a protonátmenet?
Legjobb esetben is a C a helyes válasz, ha a reakcióban jelöljük H2 fejlődését:
CaO+ 2H2O = Ca(OH)2 + H2
vagy nem?:(
Aztán van valami, amit tényleg nem értek:
H2SO4 elektrolízisekor anódon 12,25 dm3 standard nyomású 25 C fokos gáz fejlődött. Melyik megállapítás igaz? Az elektrolíziséhez szükséges töltésmennyiség...
A helyes válasz: 193 000C
Én 48250 C-ot jelöltem be, de ezek szerint nem jó. Miért lesz annyi amennyi?
Sok köszi a válaszokért, leköteleznétek:)
1. Attól, hogy a 2. elektronhéjon egy új alhéj kezd el töltődni (2s) még ugyanúgy fel kell, hogy töltődjön az előző héj 1s-alhéja, ami a legalacsonyabb energiájú pálya. Tehát még jó, hogy nem az a hibás.
3. CaO+H2O
Vízzel való reakció. Sav-bázis reakció. Ez alapvető.H2 gáz meg nem fejlődik, csak Ca(OH)2
Az utolsót nemtudom most kiszámolni, a 2-est meg nemtudom:D
okés, a 3.-at változatlanul nem értem, de akkor sanszos, hogy én vagyok a retardált...
végül is... OH ionok keletkeznek, úgyhogy... lehet, hogy még a végén megértem?xD
Az elsőt meg azért nem vágom, mert 1s alhéj akkor is csak az első elektronhéjon van, nem MINDEN elektronhéjon. Akkor miért nem úgy kérdezik, hogy minden atomon?
2. Ha valamelyik kiindulási anyag vagy termék mennyisége nő (vagy csökken), az befolyásolja az egyensúlyt, tehát eltolja valamelyik irányba. B és E kiesett.
A reakcióhőből kiindulva exoterm reakcióról van szó, tehát hőmérséklet, és ezzel együtt térfogat növekedés is van termékképződés során. A és C is kiesett.
A katalizátor növeli a reakció sebességét, de mindkét irányba hat, tehát az egyensúlyt nem tolja el. A D válasz a hamis.
1.-t nem tudom
2. Katalizátor soha nem tolja el az egyensúlyt. Igaz, hogy ugyanannyi mól van a két oldalon, de a H2O folyadék, szóval a nyomás befolyásolja (1 mól gáz - 2 mól gáz).
3. Mészoltásban nem keletkezik H2. Sav-bázis, mert Ca(Oh)2 a vízben Ca és Oh ionokra esik szét.
4. 12,25 dm3 az 1/2 mól. Oxigén válik le. 1 mól O' leválásához 2*96500 C töltés kell, de ez rögtön összeáll O2-vé, tehát 1mól O2-höz 4*96500. fél mól, tehát ennek a fele:2*96500=193000C
A szabály, hogy egy mól egy értékű ion leválásához 96500 C töltés kell (2 értékűhöz 2szer ennyi stb)
nagyon-nagyon-nagyon közi mindenkinek:)
Uh. Az elméletre még sokat kell gyúrnom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!