Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért félnek az emberek a...

Miért félnek az emberek a kémiától?

Figyelt kérdés

A minap volt egy kérdés a királyvízzel kapcsolatban és a válaszolók nagyon jelentős százaléka azon az állásponton volt, hogy halálosan veszélyes stb.stb. -miközben nem az, csak nem kell meginni.

Ezen kívül a mindennapi életben is minden ami egy kicsit is a kémiával kapcsolatos az már hihetetlenül veszélyesnek, károsnak, rákkeltőnek és minden másnak van titulálva.

Miért van az, hogy az emberek rettegnek, azonnal elutasítják, ártalmasnak tekintik és kb. lassan eretnekségként kezelik, hogy ha valaki ért a kémiához vagy ezzel a szakterülettel foglalkozik.

Miért?

2012. febr. 18. 13:12
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a tájékozatlanság, tudatlanság az oka. A kémiában valóban vannak egészségre káros, rákkeltő szerek, ezeket viszont sokszor nem lehet elkerülni. Ám ha nem vagyunk felelőtlenek: kesztyűt, védőszemüveget, elszívófülkét használunk, nem lehet gond.

Igazad van a királyvízzel kapcsolatban, nem kell leönteni magunkat vele, de még ha ez is történik, nem halunk bele.

Még nem hallottam, hogy eretnekek lennének a vegyészek, de lehet, így gondolják néhányan! Vegyszerekre, gyógyszerekre szükség van. És szerintem szép tárgy/szakma.

Üdv: egy gyógyszerészhallgató

2012. febr. 18. 13:59
 2/12 Silber ***** válasza:
100%

Jól mondja az előttem szóló, a tudatlanság az oka. De van még egy másik tényező, ami nagyon erősen befolyásolja: ez pedig a média. Nincs másképp a helyzet a nukleáris technológiákkal szemben sem. A fukushimai esetet nagyon felkapta a média, világszintű katasztrófát zengett, miközben ez nem valós. Egyszerűen megpróbálják olyanná formálni az eseményeket, hogy felkeltse az emberek érdeklődését. Ezt celebekkel és katasztrófákkal lehet a legkönnyebben elérni. Maguk a szerkesztők semmilyen módon nem értenek a témához, így ha (egyáltalán) szakértőt kérdeznek, akkor is úgy csűrik-csavarják a szavakat, hogy apokalipszis-látszatot keltsen. Ettől az emberek félni fognak, és rájuk fognak figyelni. Ez pedig hatalmas presztízsbeli károkat okoz. Arról persze sosem hallani, hogy a nukleáris ipar hatalmas mennyiségű energiát szolgáltat relatíve kis alapanyagból Amennyiben jársz Pakson, a kezedbe nyomnak egy kb. 1 centis kapszulát, melyek a fűtőanyag modellje. Egy akkora kapszulából nyert energia ekvivalens 4 tonna kőszénből nyerhetőével. Arról nem beszélnek, hogy messzemenőleg a legtisztább, pl. CO2, SO2, NOx, korom, stb. kibocsájtása 0. Csak a rémhírek az érdekesek.

A másik a tudatlanság. Az emberek alapvetően félnek azoktól a dolgoktól, amiket nem ismernek. Az általános- és középiskolában tanított kémia sok esetben érthetetlen és átláthatatlan a diákoknak, így nem tesznek (ÉS NEM IS AKARNAK!) szert használható ismeretekre belőle. Sokkal egyszerűbb információforrás a televízió, és a filmek. Ebben pedig mit látni: mérgezések, robbanások, súlyos testi sérülések, fulladások, kínok közti halálesetek. Emiatt pedig félnek a vegyipartól, mert csakis ez a kép marad meg bennük, semmiféle pozitívum.

Hiába mondhatod nekik hogy ez meg az nem lenne a vegyipar nélkül: érti, felfogja, de az érzelmeire nem lehet hatni, mert nem érzékeli a kapcsolatot a kémia és a használati termékek között. Nem tudja hogyan gyártják a műanyagokat, hogyan állítanak elő tiszta fémeket, miképpen lesz a növényi olajokból gázolaj.

A zöldek is állandóan hangoztatják hogy álljunk át megújuló erőforrásokra, hagyjuk el a gázolajat, állítsuk le a nukleáris ipart és hasonlók. De ezek is a dilettanizmusból szült eszmék. EGYELŐRE nem vagyunk képesek átállni. Ugyanis pl. a kőolajból nem csak energiát nyerünk (tüzelőolaj, motorhajtóanyagok, PB-gáz, stb). Hanem alapanyagokat is, amikből termékek lesznek. Például a földgáz metántartalmának pirolízisekor keletkező hidrogént műanyagok, motorhajtóanyagok, sőt, ruhaneműk és margarin előállítására is használják.

Én is rengeteg alkalommal találkoztam a vegyiparral foglalkozó embereket érintő sztereotípiákkal. Mikor elmondtam mit tanulok, általában a következőket kaptam (mindenféle nemű, korú, végzettségű és érdeklődési körű emberektől):

- Méregkeverő

- Robbantó

- Stb.

Gúnyolják az embert, mert nem értik hogyan lehet szeretni egy ilyen tudományt. Nekik elképzelésük nincs ennek a témának a rendszeréről, mi hogyan történik. És ez az emberi gyarlóság egy megnyilvánulása: amit nem értünk, azt távol tartjuk magunktól és mindent, ami vele kapcsolatos.

2012. febr. 18. 14:34
 3/12 anonim ***** válasza:
79%
Leginkább azért, mert nem értik.
2012. febr. 18. 14:42
 4/12 anonim ***** válasza:
76%

Jó kérdés... bár régebben én is ezt gondoltam, hogy félek tőle, nagyon idegennek találtam, főleg még általános iskolás koromban, ez állt tőlem a legtávolabb, biztos nem mertem volna semmilyen kísérletet kipróbálni, mert úristen mi lesz... :D

Olvastam én is a királyvizes kérdést, érdekes, engem is meglepett ez a nagy ellenkezés, gondolom a tanár elfogja mondani az illetőnek, hogy mire figyeljen, nem az lesz, hogy gyerünk kisfiam, csináld csak!

Viszont lehet ezen a szemléleten változtatni, mint írtam, én is így vélekedtem a kémiáról, most pedig vegyészmérnöknek tanulok, úgyhogy változnak az idők, csakk icsit foglalkozni jobban a témával és az ember máris rádöbben, hogy nem olyan ijesztő és idegen dolog ez, csak persze másabb, mint egy magyar vagy éppen matek óra... :)

2012. febr. 18. 14:46
 5/12 anonim ***** válasza:
73%
Első két válaszolónak teljesen igaza van.
2012. febr. 18. 16:28
 6/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen az eddigi válaszokat, nagyon jó érveket hoztatok fel, azonos a véleményen vagyunk.

-egy vegyészhallgató.

2012. febr. 18. 20:08
 7/12 anonim ***** válasza:
0%
Mert a kémia egy nagy csápos emberevő szörnyállat!
2012. febr. 19. 09:42
 8/12 anonim ***** válasza:
Sok emberrel azt is el lehetne hitetni, h. a dihidrogén-monoxid káros, mert olyan hangzatos neve van...Miközben ez a víz.
2012. febr. 19. 10:53
 9/12 A kérdező kommentje:
A dihidrogén-monoxidos móka nagyon vicces volt, hihetetlen, hogy mennyi ember írta alá. A másik érdekesség a C vitamin esete amire rá merték írni, hogy mi is a C vitamin. Az öreg néni azonnal visszavitte, hogy őt bizony ne merjék aszkorbinsavval mérgezni, mert az veszélyes, mert sav.
2012. febr. 19. 11:10
 10/12 anonim ***** válasza:

A dihidrogén-monoxid több embert ölt meg, mint az alkohol, ezért félhetnek is tőle. Pedig csak víz, de olyan misztikusan hangzik a neve.

Egyébként meg ott a sok mérgező vegyszer az érthetetlen elnevezésükkel a kémia szertárban, azért is félhetnek.

2012. febr. 21. 17:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!