Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért lett Apatosaurus a...

Miért lett Apatosaurus a Brachiosaurus?

Figyelt kérdés
Amit régen Brachiosaurusnak neveztek, az ma Apatosaurus néven fut. Mi a névváltozás oka?
2009. jún. 4. 15:09
 1/6 anonim ***** válasza:

A dínó névváltozások mögött többnyire az áll, hogy valamit leírnak két külön néven, majd rájönnek, hogy egy faj, és összevonják. Azonban konkrétan az általad említett esetben én azt olvastam, hogy ezek két rokon faj, vagyis szó sincs átnevezésről, sem arról, hogy összevonták őket. (Hol olvastad?)

[link]

2009. jún. 4. 18:50
 2/6 Hintalow ***** válasza:
100%

Szia!

Egy kis keveredés van, mert az apatosaurus és a brachiosaurus valóban két faj. Ha rákeresel pl. google-ban, akkor látni fogod, hogy a brachiosaurus meredekebb tartású, megesabbak a mellső lábai, mint a hátsóak, jellegzetes púp volt a fején (jóval nagyobb állat is)

Az apatosaurus sokkalta inkább "kommersz" dinoszaurusz formájú.

Valóban volt keveredés a nevekkel egyébként, de az apatosaurus és a brontosaurus között, abból kifolyólag, hogy a dinoszauruszkutatás hőskorában nagyjából egyidőben találta meg a csontjait két kutató (nevekre már nem emlékszem) így ugyanannak az állatnak adtak két külön nevet.

Ezután valami alapján eldöntötték, hogy melyik név legyen a hivatalos (azt hiszem, az alapján, hogy melyik csontváz volt teljesebb)

De ennek ellenére mindkettő név benne maradt a köztudatban.

2009. jún. 4. 21:18
 3/6 A kérdező kommentje:

Elírtam, bocs. Brontosaurus. Az Apatosaurust korábban Brontosaurusnak hívták. Csak olvastam a brachiosaurusról is, így kevertem össze. tehát a kérdésem helyesen:

Miért lett Apatosaurus a Brontosaurus?

2009. jún. 5. 10:49
 4/6 Hintalow ***** válasza:
Olvasd el figyelmesen az előző választ, le van írva benne: két különböző kutatócsoport nagyjából egy időben fedezte fel, így két különböző nevet adtak ugyanannak az állatnak. Később az egyik név lett "hivatalossá" téve.
2009. jún. 5. 11:36
 5/6 anonim válasza:
dehogy még megvan mindkettő csak nagyobb a brachiosaurus
2012. júl. 29. 08:44
 6/6 anonim válasza:
vagy bocsi tényleg én is sokat olvastam a brachiosaurus ról előszőr brontosaurus vólt ma már helyesen apatosaurus
2012. júl. 30. 07:38

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!