Akkumulátorsavval lehet aranyat bevizsgálni?
Nem annyira.
Azt lehet vizsgálni, hogy nem oldja fel, de ezenkívül még egy rakat anyag van, amit a hígított kénsav nem old fel. Tehát csak azt tudod kizárni, hogy milyen anyag nem - de attól még egy csomó másik lehet.
Mekkora mennyiségű aranyat akarsz vizsgálni?
Ha nagyobb mennyiség, akkor mérd le pontosan, nézd meg a térfogatát (vízbe berakod, mennyi vizet szorít ki) és az arányból meg tudod nézni a függvény táblázatban. Persze ez meg nem lesz pontos, de ha több van, akkor megoldható vele :)
Ennyi ostobaságot már rég olvastam itt... de mondjuk a kérdező kezét is letörném.
Egyszerűbb ide beírni a kérdést, mint megnyitni a google-t és beírni az arany szót a keresőbe?
Akkumulátorsavval max. a szájszagodat tudod elvenni, aranyat nem fogsz vele bevizsgálni.
Ill. megteheted, de elképzelhető, hogy a másodosztályú trombitarezet is aranynak fogod hinni.
Az aranyat semmi nem oldja - szól az előttem szólóknak is - sem 60, sem sehány %-os só- vagy salétromsav... csakis a kettő 3:1 arányú tömény elegye, csak az viszi az aranyat. Azt fogod látni pezsegni az arany felületén, sőt... azt minden felületen pezsegni fogod látni.
Mindenki üljön le, egyes.
Utolsó!
Én nem írtam, hogy a 62%-os salétromsav oldja az aranyat. De miért is kéne egyáltalán, hiszen a kérdező nem azt kérdezte, hogy hogyan lehet feloldani az aranyat, hanem azt, hogy hogyan lehet bevizsgálni.
Nos ezért az én válaszom helyes, mert a (60-65)%-os salétromsav (65% az a legtöményebb) minden fémet felold, de az aranyat nem.
Innentől kezdve ha a kísérlet során nem oldódott fel a fémy, akkor biztosan mondhatjuk, hogy a fém arany volt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!