Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha lúgos vizet iszunk, miért...

Ha lúgos vizet iszunk, miért tolódna el magasabb irányba a szervezet pH-értéke?

Figyelt kérdés

Nem értem én ezt... ha lúgos vizet iszunk, az egyből semlegesítődni fog az 1-es pH-jú gyomorsavban... Ami miatt a gyomor fokozottabb savtermelésre lesz kényszerítve.

Továbbá az egész szervezet pH-jára sejtszinten is kifinomult pufferrendszer vigyáz, tehát képtelenség, hogy elsavasodjunk!

Max a bélrendszer pH-ja változhat, és ugye van pár enzim, ami leginkább 8-as pH-n működik jól.


Miért isszák mégis annyian a lúgos vizet, mint csodaszert, ha nincs is refluxproblémájuk? Mi történik a szervezetben?


2009. jún. 3. 07:12
 1/8 anonim ***** válasza:
22%

Én ebből a könyvből okosodtam.

[link]

Elég bonyolult lenne leírni, az az alapja, hogy minden betegség, gyakorlatilag, csak savas környezetben fejlődik. A daganatos sejt, lúgos környezetben rögtön elpusztul.

Van itt a neten egy belgyógyász professzornak honlapja, aki elég érthetően konyhanyelven elmagyarázza, csak sajnos nem találom... na hátha valaki jobban tud segíteni.

2009. jún. 3. 07:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
76%
Ebben teljesen igazad van, a lúgosítós diéta körülbelül a pí-vízzel összemérhető marhaság. Ha a szervezet pH -ja megváltozik, jó eséllyel meghalsz, nem egészségesebb leszel. Ha lúgos vizet iszol a szervezet vagy közömbösíti, vagy elpatkolsz.
2009. jún. 3. 10:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
55%

Szerintem a gyomorsavas semlegesítés miatt ilyen lúgosítás nem lehetséges, viszont nyers zöldségek-gyümölcsökkel igen, mert ott felszívódnak más anyagok is...

Egyébként ha a vérünk túl lúgos lenne, meg is halnánk azonnal, a vér átlagos pH értéke: 7,4 vagyis szinte semleges, de inkább kicsit lúgos. 7,45 a felső határ, ha ennél lúgosabb lenne, hát nem éreznénk jól magunkat...

Amúgy a savasodás a savas irányba eltolódást jelenti, ha konkrétan savas lenne valaki vére, abba belehalna.

Jha és a lúgos víz szétmarja a nyelőcsövet (persze függ attól mennyire az, de egy 8-9 es pH már nem lenne kellemes...)

2009. jún. 3. 11:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
83%

Teljesen igazad van, a vér pH nagyon szűk határok közt mozoghat, és ez az egész lúgosítós baromság csak egy újabb humbug, ami egyeseket meggazdagít a többiek hülyesége árán.

Szerencsére az ételeink is savasak, így nehéz túl sok lúgot fogyasztani, de a szervezet az utolsó erejéig küzdeni fog a normál pH-ért. A pufferrendszert egyébként részben a csont anyaga biztosítja a karbonát és a foszfát révén, vagyis a szervezet onnan mozgósít ionokat, ha szükséges.

2009. jún. 3. 12:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 ceri ***** válasza:

Én nem vagyok szakember, ezért amit itt leírok csak következtetés.


Szerintem azt nyugodtan elfogadhatjuk, hogy mostanság a rossz táplálkozás és életmód következtében több savat viszünk be a szervezetünkbe mint mondjuk a nagyapáink. Ezt nagyon sok orvos, természetgyógyász mondja (olyanok akik sikeresen gyógyítanak, és nem érdekeltek az ilyen italok gyártásában), viszont nem hallottam olyanokról akik ennek az ellenkezőjét állítanák.

A szervezetünk persze, hogy csak szűk pH értéken belül mozoghat, azt senki sem mondja, hogy vigyük fel 10-re, vagy le 5-re. A megfelelő szinten kell tartani. És mivel sok savat fogyasztunk ezt a legkönnyebben úgy tudja kompenzálni a szervezet, ha a lúg is rendelkezésre áll.


Én elhiszem, hogy "A pufferrendszert egyébként részben a csont anyaga biztosítja a karbonát és a foszfát révén", de nem kell azokat a karbonátokat pótolni?

A puffert töltés nélkül nem tudjuk üríteni.


Nem tudom, hogy erre mennyire jó a víz. Biztos az lenne a legjobb ha megfelelő mennyiségű gyümölcsöt, zöldséget fogyasztanánk (tudom ezek közt is van ami savasít), de talán mégis használ. Ha nem így lenne az ellenérdekeltek biztos nagy lármát csapnának.

2009. jún. 3. 13:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat!


Igazából a lúgosvízcsodák honlapjáról nem szeretnék linkeket látni, mert vegyészhallgató lévén tudom, hogy a semmit (közönséges elektrolizáló berendezést) akarják eladni áltudományos köntösben jó pénzért, és az említett orvosok, akik szerepelnek ezen "pHcsoda" cikkek szerzőjeként, semmilyen tudományos lap oldalain nem szerepelnek, egyéb tudományos munkásságukról nem lehet fellelni semmit, sőt, a honlapjukon megadott szervezeteknek nem is tagjai, vagy nem is léteznek olyan intézmények!


Viszont a biokémiához nem konyítok, annyit már tudok (köszönöm a foszfátos hozzászólónak a támpontot) hogy a bikarbonát és foszfát anionok hogyan fogják meg a H+ion tartalmat a plazmában.

De hogy milyen folyamatok indulnak be, ha nem a puffer rendszert erősítjük, hanem közvetlenül beöntünk erős lúgot(!), arra még mindig várom a válaszokat!

2009. jún. 3. 14:07
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Én vagyok a foszfátos hozzászóló. Jó kis név, lehet felveszem nick-nek. PhosphateMan. :)


Molekuláris biológia szakirányon végeztem, biológus vagyok, talán van közöm a témához. Meglátásom szerint a lúgos víz ivása a következő problémákat okozhatja:


- Ha tömény lúg, akkor nyilván maródás, halál. Csak azért vettem ide ezt a pontot, hogy teljesen diszkutálva legyen a válasz.


- Ha a lúg elég híg ahhoz, hogy iható legyen, akkor a gyomorban semlegesítődni fog. A gyomor, ha a savszint csökken (a pH nő), akkor azonnali savtermeléssel. Gyomorégés ellen, túlzott gyomorsavtermelés esetén egyébként régebben szoktak lúgosan disszociáló sokat adni, pl szódabikarbónát adni.


- A gyomortartalom savát egyébként a továbbhaladó ételben valóban a belek lúgosítják. De ez innen már nem savanyodik vissza. A székletet egyébként a bélbaktériumok vissza savanyítják.


- A gyomortartalom lúgosítása érdekében bevett (gyógy)szerek végülis sóként távoznak a bél felé, és ionként vevődnek fel. A bél pH-ra már nem sok hatással vannak, mivel az már eleve elég lúgos. Végső soron a felszívást befolyásolhatják a bevitt ionok (pl ha NaOH a lúg, az kicsit olyan, mint ha több sót ettünk volna), így a Na-felszívást befolyásolja és az ionháztartást befolyásolhatja.


- A durva savas (gyomor) és durva lúgos (bél) részek a szervezet többi részétől jól el vannak zárva. A szervezet össz pH-ját a vese segít fenntartani, tehát ha túl sok lúgot eszünk, akkor végső soron a vizelet fog ellúgosodni, vagyis több lúgosan disszociáló só, pl Na-karbonát kerül kiválasztásra.


- Ilyenkor a karbonát ionok pl. a vérgázból jöhetnek (szén-dioxid), vagyis a visszafogott lúgivással azt érjük el, hogy a vesénk jól megdolgozik a vér pH fenntartásában.


- A sejt fő komponensei, a fehérjék és a DNS többnyire savas jellegűek, a vér pH-ja pedig kb 7,35 - ami egy folyamatos H+ -grádienst jelent a sejt belső és külső tere között, amire egyébként szükség van.

2009. jún. 3. 15:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen "PhosphateMan"! :)


Így már nagyjából világos, azt hiszem ennél sokrétűbben kifejteni nem is érdemes, az már megértésileg jófajta biológus/orvos képzést kívánna :D

(Fellapoztam egy témával foglalkozó orvosi cikket, de a vegyületeken kívül semmit nem értettem belőle...)

2009. jún. 3. 17:19

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!