Nemrég vettem egy Celestron AstroMaster 114 EQ -t, ez egy kezdő csillagásznak megfelelő?
Szeretnék vele megnézni pár bolygót: Szaturnusz, Jupiter stb
meg mélyég-objektumokat, persze élvezhető minőségben. Ezzel lehetséges?
Hirtelen felindulásból vásároltam, régóta szerettem volna valami ilyesmit, találtam egy leárazást és nem akartam otthagyni.
Boltokban 40.000ft környékéről indulnak (google), én egy leárazáson a Cora-ban 28.000ft-ért vettem meg.
A probléma az hogy most rossz idő van és tavaszig várni kell, és izgat hogy megérte-e megvenni.
Igen newton távcső.
Köszi a biztatást :) és a linkeket, a rajzos oldalon amik vannak nagyon tetszenek :)
Ja és sajna erre az idő este mostanában párás ködös. Nem beszélve a -10 °C alatti hőmérsékletről. De amint egy picivel kellemesebb idő lesz kitelepülök :)
-Bár én már szabad szemmel is egy jó sötét helyen, eltudok mélyülni a csillagok látványában, képzelem mi lesz a távcsövön keresztül :D
-Addig is tanulmányozom a Pólusra állás technikáit :P
Hmmm király :D és most hova sz*rjak ?
...kellet 3 perc mire rájöjjek mi az istenért írtad ezt.
De meg kell mondjam elég gyenge poénra sikeredett, máskor jobban tornáztasd meg az agyad :P
"A probléma az hogy most rossz idő van és tavaszig várni kell"
Ez nem igaz. A jó (észlelő) idő az, amikor nincs felhő az égen, és a légkör nyugodt. Ez ilyenkor télen még talán gyakoribb is, mint máskor. Egy dologra vigyázni kell, ha a szobából mész ki észlelni, hagyni kell hogy a műszer átvegye a kinti hőmérsékletet. Az egyenetlenül hűlő tükör nagyon el tudja rontani a képet. Általában fél-1 óra elég hogy termikusan is "megnyugodjon" a készülék, és észlelésre alkalmassá váljon.
maci
Köszi az infót, az időjárást már megvitattuk fentebb.
De tudod mit okoskám, menj ki szépen éjszaka a -15°C-fokba, álljál ki, fordítsd fel az értelmes fejed az égre és ha olyan tiszta az ég amennyire mondod akkor lökd a tudományt ide.
-De már fentebb leírtam hogy amint elfogatható idő lesz kimegyek, de az előrejelzés még nem ezt mutatja. (Valószínűleg ezt az infót már nem sikerült feldolgozni)
-De amúgy se az időjárás volt a kérdés...
Ja és nem kell fogyatékosnak nézni... Tudom télen is lehet látni az eget...
nem véletlenül vettem csillagászati távcsövet...
-besz*rok miért kell egyből h*lyének nézni az embert....
Te, helyesírási hibát nem vétettem? Abba is bele kéne még kötni.... már hiányzik
Hát tudod barátom segítsen neked az, akinek kettő vagy több édesanyja van. Én csupán annyit szerettem volna megmutatni neked (mert egyértelműen nulla észlelési tapasztalatod van...), hogy télen rendszerint sokkal jobbak az észlelési körülmények. És hogy ne lepődj meg, ha a hűlő műszered szar képet produkál. Elárulom Neked soha a büdös életbe nem fogsz olyan jó eget kifogni a számodra kellemes meleg éjjeleken, mint amilyennel most dolgozhatnál a télen. Ezekszerint te is csak ilyen koca észlelő akarsz lenni, aki megijed egy kis mínusztól. Elárulom továbbá, hogy bizony bizony ilyenkor is észlelek, és egy valamit magára adó amatőr vagy nem amatőr csillagász is megteszi! De neked soha nem lesznek ilyen élményeid ha ilyen kis szemellenzős, "hobbyészlelő" leszel....
Üdvözlettel: egy akár -20 fokban is észlelő amatőrcsillagász
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!