Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Jól értem-e a sejtosztódást?

Jól értem-e a sejtosztódást?

Figyelt kérdés
Amikor megkezdődik a sejtciklus, a kromatin állomány pedig elkezd "széttekeredni" akkor (a rajzokon pálcika alakú) kromatidok lesznek elkülöníthetőek. Ez után a DNS megkettőződés hatására jönnek létre a kromoszómák, vagyis az az "x" alakú dolog. Magyarul, amikor azt mondjuk, hogy az embernek 46 db kromoszómája van és az ezt ábrázoló rajzokon csupa "x" -ecskéket látunk, akkor az ebben a sejtosztódási fázisban van ábrázolva? Mert miután a magorsók széthúzzák őket, utána megint csak "pálcikák" lesznek (és ezzel számtartóak), ha jól értem. Aztán összeállnak fehérjékkel megint olyan "gubanccá {kromatin állomány}. CSak szeretném képletessé tenni a dolgot és nem találtam hozzá animációt. Ez a mitózis. A meiózisnál meg ugye, az én nyelvezetemmel élve az történik, hogy az "x" négyfelé vágódik, vagyis egy haploid sejtben egy fél "pálcika" lesz? Létszi próbáljátok megérteni amit írtam és segíteni, ha valamit rosszul gondolnék! :D
2009. jún. 1. 17:33
 1/4 anonim ***** válasza:
78%
Ebbe énis mindig belekavarodok, szóval nem szeretnék hülyeségeket írni:) De ha beírod youtubra, hogy meiosis és mitozis, akkor kiad egy csomó videót:)
2009. jún. 1. 21:27
 2/4 anonim ***** válasza:

ömm, nem egészen...

Először is, osztódáskor a kromatin nemhogy kitekeredik, hanem éppenhogy összetömörödik (kondenzálódik) így a sejtmagot behálózó "gubanc"-ból a felismerhető kromoszómák alakulnak ki (ezek a pálcikák). Ezután a pálcikák megkettőződnek, de középen még össze vannak ragadva, így X-nek látszanak (ez a metafázis). Eztán ahogy te is helyesen írtad, a magorsók széthúzzák az összetapadt kromoszómákat és a sejtmag két ellentétes végébe szállítják őket, így ismét pálcikákat kapunk. Öszességében tehát kiindultunk 46 kromoszómából (22x2 plusz a két ivari) és végül a két új sejtben a megkettőződés után újra 46-46 kromoszóma lesz.

Meiózisnál más a helyzet, itt a 46 kromoszómából az utódsejtekben mindössze 23-23 kromoszóma lesz, tehát a genetikai állomány feleződik (22+egy ivari). A kromoszómák nem negyedelődnek ilyenkor, ezt hibásan írtad.

És igen, az osztódás befejeztével a tömörebb struktúrájú kromoszómák kitekerednek, lazább alakot vesznek fel, így újra kialakul a nagy "gubanc".

Ez persze csak némi csúsztatásokkal igaz így, de középiskolában az egyszerűség kedvéért valami ilyesmit oktatnak...

Egyébként ha részletesebben is érdekel, akkor biztosan meg tudod kérdezni a biológiatanártól is óra után (vagy alatt). Ő azért van, hogy ha valamit nem értettél meg elsőre, akkor kérdezhess tőle. Biztosan szívesen segít.

Sok sikert!

2009. jún. 1. 23:29
 3/4 anonim ***** válasza:

ahogy olvasom a válaszokat az az érzésem a kérdéseidre nem kaptál választ. amikor a dns fehérjékkel áll össze, a kromoszóma(hisztonfehérjékkel), mikor nem áll össze fehérjékkel, csak gubanc, az a kromatinállomány. az x alakok tényleg az osztódási fázist ábrázolják. és a kromoszómák nem vágódnak 4 felé. megpróbálom elmagyarázni. alapesetben a mi kromoszómaállományunk-a te hasonlatoddal élve-összetartozó pálcikákból áll. egyet anyutól, egyet aputól kapunk. összesen van 23pár. mikor osztódik a sejt, akkor mind2 pálcika megkétszereződik külön, ekkor alakulnak ki az x-ek. vagyis az x-ek 2 szára azonos, csak középen össze vannak tapadva. könyvekben többnyire olyan ábra van, hogy összetartozó x párok vannak lerajzolva, azok nem mások, mint az össetartozó pálcikáink, csak épp osztódási fázisban, megkétszereződve. osztódásnál aztán ezek szétválnak majd(mármint az x-k szárai, de azt fontos megérteni, hogy nem 4 szára van, hanem kettő, csak a befűződés miatt 4nek tűnhet). mitózisnál aztán szétválnak a szárak, vagyis van 4 pálcikánk, amiből páronként 2 azonos, és úgy válnak szét, hogy az utódsejtekbe 1-1 pár kerül, aminek az egyik tagja anyai, a másik apai eredetű. meiózisnál a 2 x egy időre összetapad és kicserélik egyes részeiket(vagyis az anyai infóból kerül az apaira és fordítva). ezek után a 2 x ismét szétesik 4 pálcikára és mivel 4 utódsejt lesz mindegyikbe 1 kerül bele a 4ből. persze ez minden pálcika-párunkra nézve megtörténik. és ezért lesz meiózis után egyszeres információtartalmú a sejt, mert minden pálcikából csak 1 van benne(de ugye a lényeg az, hogy azon az 1 pálcikán az átkereszteződés miatt vegyes anyai és apai infók vannak). aztán megtermékenyítéskor kapja meg a másik pálcika készletét.

kicsit hosszú lett, de remélem érthető.

2009. jún. 2. 14:30
 4/4 A kérdező kommentje:
A 3. válaszolónak köszönöm nagyon! A biológia tanáromhoz nem szívesen megyek oda és órán nem figyeltem ennél, de azóta már önállósítottam magam a neten és leküzdöttem az angol iszonyomat is, ami az animációkat illeti. A tankönyvem a mitózis után 50 oldallal foglalkozik a meiózissal és mindig kihagyja a DNS megkettőződésének leírását, ami azért rossz, mert nem tudtam, hogy a kromoszóma a fehérjéktől lesz kromoszóma és nem az "x"-ségtől, mert az "x"-en belül a pálcikákat már kromatidnak hívják, szóval itt volt kavar + nem tudtam összerakni a meiózissal. Annyiban módosítanám (kedves 3. amit írtál), hogy a meiózisnál az első fordulóban a magorsók nem húzzák szét az x-eket, hanem a homológ kromoszómapárokat ,ahol a pálcikák egymás másolatai (a rekombináció miatt már nem, csak az alapelvről beszélek) x-ként teszik külön sejtbe és ezután a második fordulóban már megfelezett genetikai információ mennyiséggel egy sima mitózis játszódik le. Ezt sikerült megértenem, a Wikipedia egyébként elég jól leírja, meg a termtud.akg.hu. Köszönöm mindenkinek!
2009. jún. 4. 20:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!