Pontosan mi a lánc egy fehérjében?
Polipeptid. Vagy ha önálló foldinggal bír, akor domén. De a polipeptid általánosabb (bár ez feltételezi, hogy nincs rajta poszttranlszációs módosítás), néha nevezik őket fehérjeláncoknak is.
Nem mindig szintetizálódnak külön. Gyakran egy polipeptid, ami utólag esik át poszttranszlációs módosításon, felhasogatódik, és módosított oldalláncokon keresztül kapcsolódik. A szervezet szeret spórolni, gondolj erre. Az a költséghatékonyabb, ha pontos sztöchiometrikus arányok vannak egy fehérjében az adott alegységek között, hogy egyben szintetizálódjon, és később hasítással és módosítással álljon össze, mint most számolgasson, hogy oké, legyártottunk tíz A-t, akkor annak kell 10 B, mert úgy állnak össze, de várjunk, kettőt még C-vel is össze kell kapcsolni, jesszus, ha a kofaktor a B előtt kapcsolódik fel, akkor tönkreteszi az aktív centrumot, irreverzibilis módosítás, na akkor kell a pontos időzítés... De persze a különféle alegységek jöhetnek külön mRNS-ről is, ez akkor jobb, ha többféle módosítás és többféle összekapcsolódás lehetséges (pl. AB erre jó, AC más optimummal rendelkezik stb.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!