Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mai fizikai ismereteink...

Mai fizikai ismereteink alapján lehetséges a légy repülése?

Figyelt kérdés
Hallottam egy teóriát miszerint nem. De sehol se találtam ezzel foglalkozó irományt :( Aki otthonos a témában, ismertetné hogy pontosan miknek a függvényeiben is nem tud a légy repülni? ..mármint ha az alapkérdés hamis.
2009. máj. 30. 21:55
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Nem értem, ha a légy nem tud repülni, akkor mégis miért repül?
2009. máj. 30. 22:19
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
A légyre klasszikus értelemben vett (csak a hidrosztatikai szó jut eszembe, de a levegő szobahőmérsékleten ugye nem folyadék) felhajtóerő nem hat. Vagyis ha leteszed az asztalra, nem emelkedik fel, mint egy héliumos lufi. Aerodinamikai felhajtóerő segítségével azonban képes a levegőbe emelkedni, vagyis ha mozog, képes akkora felhajtóerőt termelni, amely megegyezik a rá ható nehézségi erővel, sőt, még nagyobb is annál.
2009. máj. 30. 22:23
 3/15 A kérdező kommentje:

aham, ez így okés a madaraknál a helikopternél meg a repülőnél.. de a légynek a tömege, a szárnyfesztávolsága és annak mozgatása elviekben nem engedi meg azt a mértékű gyorsulást és sebességet amit a gyakorlatban igenis megtesz.

..vagyvalami ilyesmi, erre lennék konkrétabbul kíváncsi igazából..

2009. máj. 30. 22:39
 4/15 anonim ***** válasza:
100%

Érdekes, én ezt a méhekkel kapcsolatban hallottam. De elvileg csak annyi, hogy a repülőgépeknél is használatos aerodinamikával próbálták értelmezni a dolgot, viszont azzal tényleg nem lehet - ám helikopteressel már inkább, mivel a szárnycsapásaik olyan légörvényeket hoznak létre, ami elég felhajtóerőt termel, vagy ilyesmi.

Bővebben:

[link]

(Bár az erre vonatkozó rész itt elég szűkszavú, ajánlom inkább a lap angol változatát, ott valamivel bővebben is kifejtik)

2009. máj. 30. 23:10
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
Azt azért el kell mondani, hogy a legyek és úgy általában a rovarok elég aprók, az ő esetükben kicsit másként működnek az aerodinamika törvényei. Gyakorlatilag nincs tömegük, így a leggyengébb fuvallat is elsodorja őket. Ha egyszerűen kiterjesztik a szárnyukat, egy enyhébb széllel már fel is emelkedhetnek. Egyszerűen annyi, hogy azok az egyenletek, amiket tonnás repülőgépekre találtak ki, nem alklamazhatóak egyértelműen ilyen apró tömegű élőlényekre. Szó sincs arról, hogy a fizika lenne rossz, egyszerűen az ilyen gyakorlati alkalmazások eleve rengeteg egyszerűsítéssel dolgoznak, egy csomó változót nem vesznek figyelembe.
2009. máj. 30. 23:53
 6/15 anonim ***** válasza:
100%

A légy nem úgy repül, mint a madár vagy a repülőgép.

A légy nagyon kicsi, és nagyon gyorsan verdes a szárnyával, ráadásul nem is annyira fel-le, mint inkább oldalirányban.

a legyet úgy lehet modellezni, ha felnagyítjuk. Egy nagyméretű légymodell fizikája azonban csak akkor felel meg a légyének, ha nem levegőben, hanem olajban csapkod a szárnyával. Ekkor hasonló örvényképződés stb. megy végbe, mint ami - gyorsabban és kis méretben - egy légy körül történik.

A légy szárnyának mozgása igen bonyolult. Míg a repülőgép szárnya úgy működik, hogy maga fölött alacsony, maga alatt pedig magas nyomású zónát hoz létre, addig a légyszárny három különböző mozdulattípussal örvényeket hoz létre és ezek biztosítják a felhajtóerőt. A légy repülése bonyolult, de tudományosan megértett jelenség.

2009. máj. 31. 00:48
 7/15 anonim ***** válasza:
89%
senki nem mondta, hogy nem tud repülni, ez nem lehetséges, hanem tény hogy tud repülni. a kolibri is tud, a szender is, a repülő is, csak mindegyiknek más a hajtó ereje :)
2009. máj. 31. 01:07
 8/15 anonim ***** válasza:
74%
Olyan furák vagytok! :) De érdekes volt amiket írtatok! Csak olyan fura! :)
2009. máj. 31. 09:50
 9/15 A kérdező kommentje:
na akkor végülis 2005-ig tényleg nem volt rá magyarázat hogy miért is képes repülni, ez a lényeg.. amúgy ezt egy olyan hétköznapi példaként hoztam fel, ami rámutat hogy milyen keveset is tudunk a minket körülvevő világunkról, nem kell a kvantumfizika mélyére ásni hogy "lehetetlent" lássunk megvalósulni (legalábbis 2005-ig bezárólag nem kellett XD).. láttam már repülő legyet, nem arról van szó hogy a gyakorlatban nem tud repülni :D köszi mindent, főleg a wikis méhet!
2009. máj. 31. 10:03
 10/15 anonim válasza:
én hallottam olyat h a légyrepülének semmi köze a levegőhöz, mert vákumban is képes repülni, és nemtudják hogy miért.
2010. márc. 25. 19:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!