Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A ház közepén a kutya honnan...

A ház közepén a kutya honnan a fenéből tudja, hogy az utcában jön valaki?

Figyelt kérdés

Tényleg nem értem, ennyire fejlett a füle? Elég nagy házunk van, van egy előszoba és azt egy ajtó választja el a nappalitól. Tehát amikor a kutyánk a nappaliban van, akkor két ajtó (előszoba + bejárati) választja el a kerttől, ennek ellenére már azelőtt elkezd morogni, hogy a kint levő másik kutyánk ugatni kezdene. És mindezt már akkor, amikor még 50 méterre van a gyalogos.

Honnan tudja, hogy jön?

2012. jan. 31. 07:38
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

on: énis a hallásra tippelek. De nem feltétlenül hall annyira jól, lehet hogy csak jobban figyel a zajokra. A lépcsőházakban ha kinyitják az ajtót, akkor a légnyomás miatt létrejöhetnek kisebb zajok, amikre az ember általában nem figyel. Lehet a másik kutya is épp el volt foglalva valamivel, a ház közepén lévő kutya meg épp a környezetét figyelte.

off:

a félelmet én is megérzem az embereken néha, elég rájuk nézni. Úgy hívják, hogy testbeszéd. Kicsit jobban kivár mint kéne, kicsit feszültebb mint a többi ember, vagy rádnéz, aztán gyorsan elkapja a tekintetét.

Egyébként a tesómat már többször harapták meg kutyák, pedig nem fél tőlük (kutyák között nőttünk fel). Biztos közrejátszhat a támadásokban a félelem, de a kutya simán megtámadhat olyat is aki nem fél, vagy figyelmen kívül hagyhat olyat, aki látványosan retteg tőle.

2012. jan. 31. 14:08
 12/13 A kérdező kommentje:

"A kutyáknak nem a füle jó,hanem az érzékszervei nagyon érzékenyek és fejlettek. "

Miért, a fül nem egy érzékszerv?:D

Egyébként a hallásom nekem is átlagon felüli, én is már mindenki más előtt meghallom a kocsikat és a repülőket, de mondom, ötletem sincs, hogy a gyalogos embereket honnan hallja. Max. a többi kutya ugatását hallhatja.

Egyébként szerintem ez a "a kutya azt ugataja meg, aki fél"-dolog kicsit túl van misztifikálva, amolyan városi legenda-szerű. Azt nem tagadom, hogy azt támadja meg nagyobb valószínűséggel, aki fél, de az ugatásra szerintem ez nem igaz. MINDENKIT megugatnak. Én sem félek tőlük, de engem is megszoktak. A mi kutyáink válogatás nélkül megugatnak minden kocsit, embert, még minket, a gazdáikat is. Ami kinn van a kerítésen kívül, az nekik ellenség.

2012. jan. 31. 17:34
 13/13 anonim ***** válasza:
51%

Vigyázzatok, mielőtt erre jár egy etológus! :) (Bár most mindegyik elfoglalt. A kuyták ugatását tanulmányozzák.)

A félelmet megérezheti szagról is: más összetételű izzadságot termelsz, mint nyáron. A "hűtő izzadságban" több a víz és a só, az "érzelmiben" több a feromon, és az érzelemtől függően más az aránya az egyes komponenseknek. Ezt Leftlegged Playernek üzenem, ő kérdezte. Pl. a félelemmel gyakran társítják a "savanyú izzadságszag"-ot, és valóban a félelmi reakciónál keletkező izzadság savanykásabb szagú. (Tudok javasloni egy egyszerű kísérletet ártatlan gyerekekkel, ijesztéssel és pólószagolgatással, de az anyukák megölnének.)

Amúgy szaglás, hallás. Feltehetően nem a gyalogost érzékeli, hanem a kinti kuytát. Az ő rekacióját, jelzését veszi - olyan morgás lehet, amit te nem hallhatsz -, és erre reagál. Mivel nem látja a "betolakodót", beindul a "házőrzési reflex", ugat, mert védi a falkát és a területét, ugat, mert a "betolakodó" sem láthatja őt. Nagy hang: jelzi, hogy ott van, meg se próbáljon bemenni, a terület az övé. Plusz ettől - mivel nem látják - nagyobbnak is tűnik. A kinti kutyának nem kell ehhez ugatnia, neki elég felállni, a kapuhoz sétálni, ha valaki rossz szándékkal járna arra, a vizuális inger már gondolkodásra készteti. Viszont egy jelzést lead a benti társnak, hogy figyejen, jelezze, hogy ő is ott van (ketten erősebbek - jelzés a "betolkodónak"). Ha valaki a kertben szöszmötöl, és jön egy fenyegető alak, te is "megérzed", hogy valami van, hallod a hangokat, megváltozik a mozgás, a viselkedés, más lesz a járás ritmusa. A kuytáknál ez jóval kifinomultabb.

Az, hogy melyik kutya mikor ugatja meg az embert - ha félsz, okot adsz, hogy ő tekintse magát dominánsnak, és ha területet véd, jobb eséllyel ugat. De vannak örök játékos formák, és kis ugató vakarcsok is. Saját tapasztalat, de ha félsz, akkor hirtelen támadnak. Amikor nem számítasz rá, akkor a semmiből kiugatnak, de ha előtte fél óráig kémleled az előkertet kutya után kutatva, a kuvasz a füle botját se fogja mozdítani. (Bezzeg a csivava a szomszédból, amit észre sem vennél, az a szívrohamot hozza rád.) Szóval szerintem a kutyák látják rajtam, hogy félek tőlük, és direkt szívatnak.

2012. jan. 31. 23:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!