12 óra után mennyi idő múlva lesz az óra nagy-és kismutatója merőleges egymásra?
Légyszi segítsetek, holnap fizika dogát írok és hiába tudom a képleteket, nem tudom megcsinálni ezt a feladatot. A megoldásmenetet is írjátok le!
Köszi
Az óra két mutatóját tekitheted köríven haladó egyenletesen mozgó testeknek, melyek közül az egyik 1 óra alatt tesz meg 360°-ot, a másik pedig 12 óra alatt, vagyis az egyik 12-szer gyorsabb a másiknál. (Az adatokból adódik a szögsebesség értéke egyébként, de meg lehet oldani paraméteresen is.)
12:00-kor egy pontban vannak, vagyis tekintheted nulla időpontban elindított versenynek.
Mindketten egyszerre kezdenek mozogni, csak az egyik 12-szer gyorsabban. A kérdés, hogy mennyi idő alatt lesz 90° különbség közöttük.
A lényeg, hogy ne csak képleteket magolj be, hanem tanulj meg gondolkozni is.
A pí elé 1/2-et akartam írni.
Tehát ω(1)*t+0,5π=ω(2)*t. A ω-t tudod, t-t keresed.
Nem ertem, hogy miert kell itt ennyire elbonolitani a feladatot mindenfele szimbolumokkal....
Kismutato percenkent 0.5 fokot, a nagymutato percenkent 6 fokot halad. X perc mulva a ket fok kulonbsege 90. Tehat:
6x - 0.5x = 90
x = 16.36perc
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!