Vajon azok a lények (pl. értelmesebb állatok), amelyek képesek célokat felállítani, azok tudják-e mi az a boldogság?
A célok alatt nem az ösztönszerű célokat értem. Lehet kissé abstrakt a kérdés, de érdekel...
föként saját gondolatok érdekelnek, esetleg ténylegesen témába vágó link. (nem pontozok lefelé ezen a kérdésen, mert saját véleményre vagyok kíváncsi.)
A papagájom is képes rövidtávú célokat kitűzni.
Például tudja, hogy az elektromos kábelt nem lehet megcsipkedni. Mégis minden egyes alkalommal megpróbálja eljátszani a játékát, miszerint ő teljesen mást csinál - csipeget itt, csipeget ott, közben nem is néz a cél felé. Aztán amikor közel van, mint a villám lecsap, mielőtt leszidhatnám :)
Persze évekre nem készül előre, de például a mormoták (és minden egyéb állat ami táplálékot gyűjt magának) jó fél évre készül előre a télre.
"Boldogság? Mi a boldogság? Pár kémiai anyag felszabadulása, meg idegi folyamat."
Szerintem a kérdező nem így értette, hanem hogy az állat felfogja-e azt hogy vannak időszakok amikor boldog, és vannak időszakok, amikor szomorú, és esetleg törekszik arra hogy boldog legyen, vagy felismeri más élőlényeken azt hogy boldog-e, vagy szomorú. (Mondjuk ez utóbbira a kutyák egész jó példák, ők igen empatikus lények)
"Persze évekre nem készül előre, de például a mormoták (és minden egyéb állat ami táplálékot gyűjt magának) jó fél évre készül előre a télre."
Én is gondoltam pl a madarak vándorlására, de szerintem ezek inkább ösztönös, genetikai cselekedetek. Mint amikor az újszülött keresi az anyja mellét. Bár lehet hogy tévedek, és a szülőktől tanulják el, hogy télire kaját kell raktározni.
Azt, hogy mit jelent "célokat felállítani", sokféleképpen lehet érteni, és nem világos, hogy érted, de ez nem is fontos.
Az állatok ugyanis nem fogalmakban gondolkodnak, így fogalmak definíciójának sincsenek tudatában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!