Egy DNS tesztből meg lehet állapítani, ha valakinek van/volt zsidó őse?
Kedves első válaszoló: én ebben nem lennék biztos. Populációgenetikai vizsgálatot lehet végezni, de az semmit sem ér egyénre lebontva. Nem tudok speciálisan a szemita népcsoportra jellemző genetikai markerről (de ha van, javítson ki). Márpedig akkor marad a szokásos popgen. vizsgálat, miszerint nagyszámú markert néznek, és azok eloszlását vizsgálják. Ez pedig kizárólag csoporton lehet megcsinálni, mert lehet, hogy a csoport 90%-ára egy bizonyos eloszlás jellemző, de a maradék 10%-ra nem. Vagyis ha engem, mint egyént megvizsgálnak, akkor nem vonható le semmiféle követeztetés a DNS-ujjlenyomatom alapján az őseimről: lehet, hogy szemita származású vagyok, de ama 10% leszármazottja, azért nem hasonlít, de az sem zárható ki, hogy nem. Vagy ha mégis a 90%-ra hasonlítok, még lehetnek finn őseim, csak éppen az ottani "kivétel" csoportba, vagyis a finn 10%-ba tartozom, ami a vakvéletlen folytán hasonlít a szemita marker-eloszlásra.
Azt tudom, hogy a magyar zsidó közösség populációs vizsgálatokkal elkülöníthető a magyar átlagnépességtől, illetve a hazánkban élő etnikumoktól, és a világ más részein élő zsidó közösségekre hasonlítanak genentikailag. Ám a szórás nagy. Az ilyen populációs vizsgálatok egyénre lebontva nem sokat érnek. Ha egy konkrét személyhez/családhoz akarod hasonlítani magad, az jobb, ha ismert a családban egy jellegzetes bélyeg, mint pl. volt ez a Romanovoknál. Mondom, ha van ilyen a zsidókra külön (vagy a szemitákra), akkor ez működhet, de nem tudok róla. Ennélfogva pedig a válasz az, hogy nem igazán lehet megállapítani az ilyesmit, vagy ha mégis végeznek vizsgálatot, olyan kis valószínűségekkel kell dolgozni, hogy akkor már inkább megbízhatóbb egy tisztességgel elvégzett családfa-kutatás.
"Akkor a zsidók vehetők csúnya beltenyészetnek?"
Akkor, ha magas a beltenyésztettségi mutató (amit, ha van hozzá kellő mennyiségű adat, ki lehet számolni). De ha elég nagy a populáció, akkor a zsidó-zsidóval házasság nem feltétlenül vezet nagy beltenyésztettséghez. Egyébként általánosan igaz, hogy egy kulturálisan elkülönülő csoport jellemzően a sajátjai közt házasodik (főleg ha nagy az elnyomás vagy a különbségek), például a szerbiai magyarok is jellemzőbben szerbiai magyarokkal házasodnak, szerbek helyett.
Elzárt, kicsi közösségek esetén, akik generációkon át megtartják a közösségen belüli házasodást (ez gyakorlatilag ilyen hogy mindenki unokatestvérrel vagy másodunokatestvérrel házasodik), eléggé megnő a beltenyésztettség. Egyébként a zsidóság nem olyan kis létszámú, hogy feltétlenül igaz legyen rájuk ez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!