Melyik a legkisebb rendszámú elem, amely alapállapotú elektronszerkezetének megállapításakor alkalmazni kell a Hund-szabályt?
a,Li
b,Be
c,B
d,C
E,N
a megoldás a szén azt tudom de miért?
magyarázza el valaki légyszi!
a,Li - 3 elektron
b,Be - 4 e
c,B - 5 e
d,C - 6 e
E,N - 7 e
"az elektronok az egyes atompályákon úgy helyezkednek el, hogy közülük minél több legyen a párosítatlan spinű...
blabla....az elektronok párképződése csupán az <b>egyenértékű helyek részleges betöltöttsége után</b> indul be"
tudod mi az a spin? ;) másfelé forognak(már amennyire egy pont foroghat) a kis szarok mágneses térben
a lényeg:
s p d f
1. 2
2. 2 6
3. 2 6 10
4. 2 6 10 14
így töltődnek be sorban a pályák:
1. s
2. s
2. d
az 1.s pályának a legalacsonyabb az energiaszintje, ami azt jelenti, hogy oda szeretnek a legjobban menni. sokkal kényelmesebb a tv-ben nézni a focit, mint focizni (<->magas enrgiaszint).
szóval MOST figyelj:
1.s = 2 elektron = föl és le
(2 elektron fér el rajta maximum. ha összesen 2 lenne az egész atomon, azok mind itt lennének. ezt szeretik a legjobban)
2.s = 2 elektron = föl és le
DE ám! mi lesz a d-nél? *ALPÁLYÁK*
2.d - alpályaI. = 2 elektron = föl és le
- alpályaII. = 2 elektron = föl és le
- alpályaIII. = 2 elektron = föl és le
ennyi fér el rajtuk maximum!
ez mennyi volt összesen? 2 + 2 + 6 = 10 elektron
ez már a neon hallod (nézd milyen teljesen betöltöttem a pályáimat? én vagyok a neon - a tökéletes gáz)
neked a feladatban maximum 7 elektonod van (Nitrogen)
és mit is mond a Hund-szabály?
"az elektronok az egyes atompályákon úgy helyezkednek el, hogy közülük minél több legyen a párosítatlan spinű."
vagyis mit csinálnak az egyes elemek (rövidítek: föl=f, le=l)?
Li :
1.s f,l
2.s f
Be :
1.s f,l
2.s f,l
B :
1.s f,l
2.s f,l
2.d I. f
C :
1.s f,l
2.s f,l
2.d I. f
II.f
miért is csinálta ezt? miért nem ült az elektron az első alpályára lefelé spinnel?
mert a Hund-szabály azt mondja ki, hogy a az elektronok párképződése csupán az egyenértékű helyek részleges betöltöttsége után indul be. azok az alpályák a d-héjon ugyanazon az Energiaszinten nézik a focit!!! hülyék lesznek egy kanapéra ülni.
figyeld, ugyanazt csinálja a nitrogén(de neked a legkisebb rendszámú elem kell, ami először ezt csinálja, és az a C) :
N :
1.s f,l
2.s f,l
2.d I. f
II. f
III.f
ha lesz kedvem, lerajzolom neked
hát először is köszönöm a segítségedet, nagyon jól magyarázol tiszta vicces :D
am nemtudom, hogy lehet, de világosan értem az egész mentet, ha eltekintek attól h csak az nem tiszta ugye ezt írtad:
így töltődnek be sorba a pályák:
1.s
2.s
2.d -> itt nem "p" kellene, hogy legyen? ide miért d jön?
semmigond köszönöm nagyon jó lett a rajz ááá :D
tényleg köszi örülök hogy még vannak ilyen rendes emberek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!