Írjatok nem folytonos függvényeket?
Csak hogy tisztázzuk:
A függvény a következő iksz négyzet mínusz 9 osztva x-3.
Nem akarlak elkeseríteni , de ez valójában nem lineáris függvény. Az első tag az egy mínusz mínusz kilencketted lesz, ami egy plusz négy és fél.
A második pedig négy mínusz mínusz 9, ami tizenhárom. A harmadik pedig 9 mínusz 9 osztva nullával, ami ugye hiába nem értelmezzük a nullával való osztást az még kilenc lesz. Vagy nem? Utána tizenhat mínusz 9 jön, és azt követően huszonöt mínusz négy és fél. A lineáris meg egyenest jelent szerintem.
Dirichlet függvény.
Legyen y=0, ha x irracionális szám
y=1, ha x racionális
Olyannyira nem folytonos, hogy még csak meg sem lehet rajzolni
Kedves kérdező!
Nem akarlak elkeseríteni, de Villanykörtének igaza van.
(x^2 -9) / (x-3) == [(x-3)*(x+3)] / (x-3) == (x+3)
Szóval Villanykörte függvénye nagyon is egyenes. Csak van benne egy lyuk
Így van, x=3 helyen szakadása lesz.
És ott nincs értelmezve, még véletlenül sem 9.
Hanem azt mondjuk, hogy a határértéke ott 6.
Egészrészfüggvény
Törtrészfüggvény
Szignumfüggvény
+ezek nyújtottjai, eltoltjai, összegei, különbségei
Nem akarlak elkeseríteni, de Villanykörtének igaza van.
(x^2 -9) / (x-3) == [(x-3)*(x+3)] / (x-3) == (x+3)
Szóval Villanykörte függvénye nagyon is egyenes. Csak van benne egy lyuk
Így már igen de leírhatta volna normálisan is, hogy ne értsem félre.... mert itt ugye az x négyzet mínusz kilencet osztod az x-3-al. Én meg úgy értelmeztem, hogy az x négyzetből elveszek 9 osztva x-3-at. Egyébként nyilván valóan nem folytonos, mert ha x=3 akkor a nevező 0 nullával való osztást meg nem értelmezünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!