3x2-es Mátrix inverzét hogy kapom?
3x2-es (3sor 2 oszlop) mátrixot hogy kapom meg sehol nem találtam hozzá le írást bővítenem kell? 1 0 0 oszloppal vagy 1 1 1 vagy hogy?
erről a mátrixról lenne szó
A = 2 1
3 5
1 1
Ha azért vagy kíváncsi az "A" mátrixod inverzére, mert egy mátrixegyenletet oldasz meg, akkor adok egy tuti tippet: szorozd meg a mátrixegyenlet mindkét oldalát az "A" mátrix transzponáltjával. Vigyázz, mert a mátrixok szorzása nem kommutatív!
(Ez azért segíthet, mert ha az "A" mátrixot megszorzod a saját transzponáltjával, akkor egy négyzetes mátrixot kapsz. És azt már kedvedre invertálhatod.
(Egyébként mi volt az eredeti feladat? Lehet, hogy tudok segíteni.
tévedsz. a szimmetrikus azt jelenti, hogy a diagonálra szimmetrikus a mátrix,. azaz a főátlóra tükrös.
és azért nem invertálható, mert ha B az A mtxnak az inverze, akkor kikéne elégítenie ezt: A*B=B*A de ez nem-négyzet mtx esetén nem teljesül, mert a 2 kifejezésnek más dimenziói vannak
Értem, bár megmondom őszintén nem tudom hogy vettük-e Moore-Penrose féle invertálást gyakorlati órákon én nem találkoztam vele... remélem vizsgán sem lesz.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
és Bocsi a hozzá nemértésért :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!