Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egy napkitörés részecskehullám...

Egy napkitörés részecskehulláma mennyi idő alatt ér ide?

Figyelt kérdés

Van egy hír ami arról szól hogy egy dec.25-n észlelt napkitörés várhatóan dec 28. este éri el a Földet sarki fényt okozva.

Nekem ez gyanús hogy egy napkitörés részecskehulláma ennyi ideig utazzon, s így előre megjósolják hogy sarki fényt fog okozni.

2011. dec. 27. 00:24
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
pedig én is így tudom, hogy (kilökődés erejétől függően) 2-3 nap alatt éri el a Földet, gondolj bele, nem mennek azok fénysebességgel :)
2011. dec. 27. 00:41
 2/9 anonim ***** válasza:
Most már van egy pár napszonda. Mérik a kitöréseket - a sebességét is. Onnan már nem nehéz számolni.
2011. dec. 27. 00:42
 3/9 Shai-Hulud ***** válasza:

Sarki fényt meg azért okoz, mert a Föld mágneses tere miatt csak a sarkokon hatolnak be a légkörbe, és ott fényfelvillanásokat okoznak.

[link]

Gyönyörű lehet, még nem láttam élőben de nagyon megnézném. Csak ne lenne arrafelé olyan baromi hideg! :-)

[link]

[link]

[link]

Pedro

2011. dec. 27. 01:01
 4/9 A kérdező kommentje:
ok, hogy nem mennek fénysebességgel, mert akkor 8perc lenne az út. De a 8 perc, és a 3 nap között azért nem kis különbség van.
2011. dec. 27. 01:03
 5/9 Shai-Hulud ***** válasza:
68%

Ezek NEM fotonok!!! Csak különböző részecskk, amelyek igaz, hogy nagyon gyorsan, de nagyon messze nem fénysebességgel haladnak. Anyagi részecskék, olyan, mint a por... Lassabban mennek, mint a fény.

Pedro

2011. dec. 27. 01:07
 6/9 anonim ***** válasza:

Nem értem, mi olyan gyanús ezen... Mit sejtesz a háttérben?

A napkitörésben nem fotonok lépnek ki, hanem jóval kisebb sebességű részecskék. Viszont még ezek sem lassúak: mi, emberek, a jelenlegi technológiánkkal 3 nap alatt legfeljebb a Holdig jutunk el, a Nap meg jóval messzebb van. Az sem gyanús, hogy megjósolják a sarki fény létrejöttét: a napkitörések együtt járnak a sarki fény megjelenésével, szinte mindig lehet látni. Vagyis ha eddig szinte mindig volt, akkor majd most is lesz. Az lenne gyanús, ha már most lennének képek arról is, hogyan néz ki a sarki fény.

2011. dec. 27. 10:55
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Igen, ez egy szokásos tévhit :)

A napkitörés nem fényfelvillanás, hanem hatalmas mennyiségű anyag (plazma) leadás, ami (fényhez képest) lassan halad.

Mi meg azért tudunk előre róla, mert a szondák rádiójellel küldenek infót, az meg nyolc perc alatt ideér :)

A sarki fényt meg egyszerű megjósolni: ha felénk jön, akkor abból sarki fény lesz :D

2011. dec. 27. 11:49
 8/9 anonim ***** válasza:
Vagy globális kataklizmát.
2011. dec. 27. 14:46
 9/9 A kérdező kommentje:
Értem, köszi a válaszokat.
2011. dec. 27. 17:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!