Mennyi f (x) =6100-50x függvény maximum pontja?
Ugyan még sosem tanultam mikroökonómiát, legfeljebb tanítottam, de ha definiálod a használt fogalmakat, szivesen segítek megkeresni a megoldást.
A gyanúm az, hogy minden bizonnyal nem ennek a függvénynek, hanem egy belőle képzett másik függvénynek kell megkeresni a maximumát (pl. x*f(x)-nek). Azonban ezt tényleg csak akkor tudom megmondani, ha lefordítjátok (közgazzdászról magyarra), mi mit jelent.
Már nem tudom, hogy az eredeti feladatot honnan szedtem de itt van egy másik ami hasonló.
Meg van adva a keresleti és kínálati függvény.
Qd=6900-20p Qs=50p-1500
A p mindig az ár a mikroökonómiában.
A Qd a kereslet, a Qs a kínálat. A mikroökonómia szerint Qd=Qs pontban van a piactisztító át, amit másképp egyensúlyi árnak is nevezünk. Ekkor minden áru elfogy. Tehát ha a kereslet egyenlő a kínálattal akkor elfogy minden, ennek nem nehéz megérteni a logikáját.
Tehát a piactisztító árhoz a következő egyenletet kell kiszámolni:
6900-20p=50p-1500
ilyenkor p=120
Az egyensúlyi mennyiség kiszámításához 20p-t. azaz 120*20-at be kell helyettesíteni az egyenletbe. A mennyiség ami elfogy ekkor 4500 lesz.
Tudjuk , hogy ezeket az értékeket ábrázolni lehet egy koordináta rendszerben mint pl ez: [link]
Tudjuk, hogy a keresleti fügvénnyel meg lehet kapni azt a legmagasabb árat, amin a fogyasztó még hajlandó vásárolni, illetve ez nem teljesen igaz, mert valójában azt a legmagasabb árat kaphatjuk meg pontosan, amin a fogyasztó már nem hajlandó vásárolni, de nevezzük egy fogyasztói rezervációs árnak, tehát annak az árnak, amit a fogyasztó maximum kiad a termékért. Ez ott van , ahol a keresleti függvény metszi az y tengelyt, tehát a maximum pontja a keresleti függvénynek, ergo egy helyettesítési értéket keresünk. Ez lesz mint már említettem a legmagasabb ár. Ekkor megkapunk három pontot, azt, ahol az optimális ár és az optimális mennyiség van, tehát a keresleti és kínálati függvény metszéspontját, ennek az y tengelytől való távolságát, és a maximális árat. Ez a három pont egy háromszög két befogóját adja, nekünk a háromszög kerülete kell, mert az a fogyasztói többlet. Annyit adott volna még ki a fogyasztó a termékért, de nem kellett neki, e miatt a mikroökonómia azt mondja, hogy ennyit nyert vele a fogyasztó, és ezért nagyon boldog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!