A vas mennyit diletál?
Arra vagyok kíváncsi hogy egy méter vasnak mennyi a hőtágulása? Vagyis mínusz 30C és + 70C között mennyit zsugorodik és mennyivel lesz hosszabb egy méter acél?
Ez onnan jutott eszembe hogy a diletációnak a nagy vasbeton elemeknél mindíg hagynak hézagot. Meg a síneknél is.
Milyen hosszú járdát célszerű szerintetek maximim megszakítás nélkül húzni vasbetonból hogy az ne repedjen meg?
A beton járdákon kb 1 - 1,5 méterenként szoktak hézagot hagyni - de nem csak a dilatáció miatt, hanem mert a föld folyamatosan változik, mozog, és a hosszú de vékony beton lapok eltörnek.
Pedro
Dl = a * l * Dt = 11.7*10-6 * 1000 * 100 = 1.17 mm.
Ahol "a" a vas lineáris hőtágulási együtthatója, "l" a vas hossza, "Dt" a hőmérsékleti különbség.
A hőokozta hosszváltozás egyenesen arányos a hőmérséklet változással ,hosszal és az un.vonalas tágulási együtthatóval(alfa).
Sok a szöveg,képletben így néz ki:
▲l=alfa*l(O)▲t
Az acél hőtág.együtthatója 0,000012 [m/m°*C]
így 1m acél tágulása 30°C-70°C között:
l=0,000012*(70-30)=0,48 mm
Te vasat kérdeztél ,már itt utaltak rá,hogy a vas és az acél,különösen a beton különböző anyag.
A vas és a beton tágulási együtthatója egyformán:0,000011[m/m°*C]
Nem bántani akarlak,de a diletáció helyett jobb a dilatáció.
"így 1m acél tágulása 30°C-70°C között:
l=0,000012*(70-30)=0,48 mm"
Remek! Most akkor számolj még egyet, mert a 30 az -30 ;)
Én is így értelmeztem :70°C-30°C= 40°C
Vagy így sem korrekt?
"Vagyis mínusz 30C és + 70C között mennyit zsugorodik "
Ezt írtad a kérdésben. Nekem ez 100°C különbséget jelent. Most akkor tisztázzuk. Mennyi is van a két hőmérsékleti szélsőérték között? Ha -30 és +70, akkor az én eredményem a jó (3#7), ha mások a hőmérsékleti adatok, akkor persze nem, de akkor meg átszámolod a képlet alapján.
A képletemben (Dl = a * l * Dt = 11.7*10-6 * 1000 * 100 = 1.17 mm. ) az utolsó szorzat tag (100) a két hőmérsékleti szélsőérték közötti különbség. Ha ez nem 100°C akkor értelem szerűen a jó értékekkel kellene számolni. Nem olyan bonyolult ez...
"Én is így értelmeztem :70°C-30°C= 40°C. Vagy így sem korrekt?"
Szerintem nem. 70 és -30 fok között pontosan 100°C a különbség (70-től 0-ig és 0-tól -30-ig)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!