Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Segitene valaki? Nagyon halas...

Segitene valaki? Nagyon halas lennek!

Figyelt kérdés
Hol tortenik az elraktarozas es a szallitas? Emesztesrol van szo (ezek kozul:szajureg, garat, nyelocso, gyomor, vekonybel, vastagbel, maj, hasnyalmirigy, nyalmirigyek), kinek van befogadokepessege? Mi lenne ha a belfal izomszovete nem mukodne, miert nem lehet elni hasnyalmirigy nelkul, miert nem szabad tulzottam zsiros eteleket enniuk a majbetegeknek, milyen alkalmazkodas teszi lehetove azt hogy a farkas kevesebbszer taplalkozzon, mint az ember, hogyan nyitjak fel a kerodzo emlosok a novenyi sejtet, hol nyilvanul meg az emlosoknel a vekonybel alkalmazkodasa a kornyezethez? A vekonybel szerkezete es mukodese kozotti osszefugges legjobban minek a szintjen lathato?
2011. dec. 17. 10:38
 1/2 anonim válasza:

Attól függ, minek az elraktározásáról beszélsz.. Ha a tápanyagnak, akkor zsírszövet. A szállítás pedig a vérkeringésen keresztül.

Befogadóképessége van a gyomornak, vékonybélnek (még a vastagbelet is idevehetjük).

Ha nem működnének a myoepithelsejtek, akkor nem lenne perisztaltika, soha a büdös életben nem tudná az ember normálisan üríteni a béltartalmát (mivel nem haladna előre a béltraktusban normális módon a bélsár).

Hasnyálmirigy termeli az inzulint, de nagy szerepe van az emésztésben (ő termeli azokat az enzimeket, amik emésztik a nukleinsavakat, lipideket és szénhidrátokat, vagyis a fehérjén kívül mindent, amit a gyomorban levő pepszin bont).

A túl sok zsíros étel megterheli az emésztést, nincs ilyen ok zsírra programozva a a máj feldolgozás szempontjából, a májbetegeknek pedig kímélniük kell a májukat, ha pedig kevesebb zsírt visznek be, csökkentik a máj feladatait.

A farkast nem értem pontosan, de itt szerintem az lehet a megoldás, hogyha jobban hasznosítja a felvett tápanyagot, azaz nagyobb hatásfokkal nyer ki belőle energiát, akkor elég kevesebbszer tápanyagot vennie magához.

Az emlősök nem "nyitják fel", vagyis bontják le a cellulózvázát a növényi sejteknek, ezt erre specializált baktériumok teszik meg, amik a gyomrukban élnek.

A vékonybél alkalmazkodása a környezethez.. Fogós ravasz kérdés, itt mondjuk a vakbélre tudok gondolni, ami elcsökevényesedett.

Nem tudom sajnos, hogy hanyadikos vagy, de én azt mondanám, szöveti szinten lehet ezt a legeredményesebben vizsgálni.

2011. dec. 19. 15:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat :)
2011. dec. 20. 14:19

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!