Mi keletkezik CO2 es H2 reagaltatása közben?
Kedves Silber.
És szerinted a kérdező nem standard körülmények között kíváncsi a reakcióra? Az a helyzet, hogy az ilyen kérdezők 99%-a nem 600 fokon szeretné reagáltatni a hidrogént és a széndioxidot, nem arra kíváncsi (mert ha arra lenne, talán úgy tette volna fel a kérdését). Nyugodj bele egyáltalán nem az a jellemző hogy speciális körülmények közötti reakciókra kíváncsi bárki is. Hiszen akkor bizony talán idebiggyesztené, hogy ő speciális körülmények esetén szeretné reagáltatni a két gázt. Gyanítom, a kérdező arra kíváncsi hogy mi egy ilyen keveredés eredménye a legáltalánosabb esetben, tudniillik, a szobahőmérsékleten és a légköri nyomáson. Amúgy meg, ha nem tudod mihez értek, akkor kérlek NE ítélj meg engem, mert esetleg nagyon melléfogsz. Maradjunk abban, hogy fogalmad sincs mennyire értek a dolgokhoz, és mennyire nem.
"Kedves utolsó, és ki beszélt itt normál körülményekről? A laborban atomoszférikus nyomáson, de 550-600 fokon bontottuk a metánt, amelynek egyik mellékreakciója a fent említett..."
Kedves Silber. Mi történik ha Oxigént (O2) és vasat (Fe) összezárunk. Semmi. Hoppá! és 6000 C°-on?
Látod látod, ha külön nem írjuk oda, a körülményeket "illik" általánosnak tekinteni azokat(aki talán egy picit ért hozzá, minden bizonnyal meg is teszi). És való igaz, hogy senki nem említette a normál körülményeket, de ezen az alapon a "nem normál" körülményeket se említette senki :P Amúgy mutasd már meg nekem, hol van az eredeti kérdésben metán? Én bizony csak Co2-t és H2-t látok. Azok pedig, tetszik vagy sem, egymással nem reagálnak.
Hát itt most Silbernek adok igazad, igaz az állapothatározókat valóban oda kellett vna írni..
De a másik válaszolónak:
ennyi erővel egyik kérdésre se kéne válaszolni.
A kérdező remélhetőleg azért tette fel a kérdését, mert fogalma sem volt arról, hogy ezek milyen körülmények között reagálnak, csak arra volt kíváncsi, hogy mi keletkezik.
A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
ma 16:49
Kedves 73% (elnézést a megnevezésért, de nincs semmiféle azonosítód).
1.: Kezdjük akkor a magyar nyelvnél. A kérdező kérdésében az áll, hogy "reagáltatás közben". Mivel standardkörülmények között a két gáz nem reagál (csak keveredik, elegyedik, diffundál, homogén elegyet képez kinek melyik megfogalmazás tetszik), így evidens, hogy a reakcióhoz valamely intenzív paramétert változtatni kell majd (jelen esetben ez a hőmérséklet).
2.: Ha lennél annyira körültekintő hogy nem csuklóból írnád a válaszaid, sokkal értelmesebb társalgást folytathatnánk. Ha visszaolvasol akkor azt mondtam, hogy a laboratóriumban én metánt bontottam, és annak egy MELLÉKREAKCIÓJA. A fogalmat nem magyaráznám most, de megmutatnám a reakciót (előre elmondom, vízgőzös bontás [igen, létezik ilyen is], valamit a standardtól ELTÉRŐ körülmények közt végeztem {550-600°C-os hőmérséklet} mielőtt belémkötne valaki):
CH4 + 2H2O -> CO2 + 4H2
CO2 + H2 -> CO + H2O
Emellett további mellékreakciók is lejátszódnak, például kokszolódás:
CO2 + 2H2 -> C + 2H2O
Igen, REAGÁLNAK egymással. Mivel bizonyosan tudom hogy ez a reakció lejátszódik (és nem csak tanultam, hanem el is végeztem), ezért nyugodt szívvel állíthatom, hogy nekem van igazam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!